De Sint-Idesbald abdijbieren van Koksijde hebben nieuw etiket

De wit-zwarte etiketten ogen heel wat soberder dan voorheen. © JT
Redactie KW

Tijdens een proefsessie werd dinsdag het nieuwe etiket van het Sint-Idesbald abdijbier voorgesteld. Het sober etiket met zwarte letters op een wit veld oogt heel wat soberder dan de vorige etiketten die tot nu toe op de vier flessen staan.

Ook de hals van de flessen, waar vroeger een zilverpapieren omhulsel was aangebracht, is verdwenen omwille van ecologische redenen.

Van het abdijbier bestaan er vier varianten, ze worden gebrouwd in de brouwerij Huyghe in Melle. Er is een blonde goudgele variant (6,5%), een rood-bruine dubbele (8%), een goudblonde tripel (9%) en tenslotte een roodbruine ‘Rousse’ met een alcoholpercentage van 7%.

De bieren zijn reeds in acht landen verkrijgbaar. De naam verwijst naar de Abdij Onze- Lieve-Vrouw Ten Duinen en naar Sint-Idesbald, de derde abt van de Duinenabdij rond 1155. Het Ten Duinen museum biedt ook een rondleiding aan met als afsluiter een bierdegustatie van de vier abdijbieren. De Duinenabdij had trouwens in de zestiende eeuw een brouwerijgebouw op zijn grondplan staan.

Burgemeester Marc Vanden Bussche kon ook nog meedelen dat er plannen zijn om in de site van Ten Bogaerde een kleine brouwerij op te starten waar twee nieuwe Koksijdse biertjes zullen gebrouwd worden. Toeristen en bezoekers zullen er terecht kunnen voor een degustatie van de vier Sint-Idesbald abdijbieren en de nieuwe biertjes al dan niet gekoppeld aan een bezoek aan het Abdijmuseum.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier