De passage van De Ronde: Vijf minuten door West-Vlaanderen

Ook dit jaar passeerde Vlaanderens Mooiste enkele kilometers door West-Vlaanderen. Kerkhove, deelgemeente van Avelgem, verdedigt al enkele jaren de eer van onze provincie. Dat het een bizarre editie was, moeten we niet meer vertellen. Aan de vooravond van de nieuwe horeca-lockdown trokken wij naar het pittoreske dorpje.

Uitbaatster Carine De Pessemier en vaste klant Andri Buyssens met mondmaskers van Frank ‘VDB’ Vandenbroucke. © Foto LM

Net over de Scheldebrug begint het West-Vlaams stukje van een kleine drie kilometer. De renners gaan wat verderop de rotonde op en draaien langs de kerk de Oudenaardsesteenweg op, richting aankomst in Oudenaarde. Vlakbij de passage aan de kerk ligt café De Sportwereld, waar enkele wielerfans samen de koers bekijken.

Voor uitbaatster en wielerliefhebber Carine De Pessemier breekt opnieuw een zware tijd aan. Al 19 jaar houdt ze het café draaiende, maar morgen gaat het ook hier voor minstens vier weken op slot. “Er werd opgeroepen om de wedstrijd thuis te bekijken en de mensen hebben goed geluisterd. Je ziet het, er is niet veel volk. Andere jaren is het hier bomvol en zouden we niet zo rustig met elkaar kunnen praten.”

Of de horeca de broeihaard voor het coronavirus is? Carine heeft haar twijfels. “We hebben alles gedaan wat we konden. We zetten de tafels uit elkaar, we ontsmetten alles grondig en we vroegen iedereen om de handen te wassen. De sluiting voelt aan als een straf.”

Winst voor ‘Woutje’ van Aert, zoals ze haar topfavoriet noemt, zou het leed wat kunnen verzachten en een mooie afsluiter zijn op deze laatste dag dat haar café open is. Vaste klant Andri Buyssens poseert graag mee voor een foto en legt uit dat hij goed bevriend is met de ouders van Frank Vandenbroucke. Zo raakte hij aan unieke mondmaskers ter ere van de overleden wielrenner.

Lorenzo Kindt, Kenneth Anckaert, Koen De Waele, Bjarne Meurez, Stijn Avet, Filiep Kindt en Bryan De Backere volgen de koers in café De Sportwereld.
Lorenzo Kindt, Kenneth Anckaert, Koen De Waele, Bjarne Meurez, Stijn Avet, Filiep Kindt en Bryan De Backere volgen de koers in café De Sportwereld.© Foto LM

Een vriendengroepje uit de streek trok al in de voormiddag naar het café. Ze zitten netjes verspreid over twee tafels. “Op weg naar hier was er geen kat op straat”, steekt Lorenzo Kindt van wal. “Maar we hebben niet getwijfeld om te komen, de koers hier volgen is voor ons een traditie. We willen ook de cafébazin steunen.” Dat het echte wielerfans zijn, is duidelijk.

We kwamen enkelen van hen onlangs al tegen op het BK in Anzegem. Lorenzo is een grote fan van Deceuninck – Quick-Step. “Voor mij mag Alaphilippe winnen, maar als ik een outsider moet zeggen, kies ik voor Lampaert.” Zoals we later konden zien, eindigde de wedstrijd voor de wereldkampioen vroegtijdig met een pijnlijke val.

Pieter Desmet en Tom Breemeersch in café De Sportwereld.
Pieter Desmet en Tom Breemeersch in café De Sportwereld.© foto LM

Ook Pieter Desmet uit Zwevegem besloot met een bubbelvriend naar Kerkhove af te zakken. “Voor Vlaanderens Mooiste komen we graag uit onze zetel. We zijn dit jaar door corona nog niet naar andere wedstrijden geweest. Met de nodige afstand en mondmaskers, vind ik dat we voor De Ronde toch een uitzondering mogen maken.” Ook zij zien Wout van Aert graag winnen. “Al verwacht ik toch dat een outsider met de zege gaat lopen”, zegt Pieter.

Conny Van Baeveghem en haar bubbel komen uit Oost-Vlaanderen.
Conny Van Baeveghem en haar bubbel komen uit Oost-Vlaanderen.© foto LM

Vijf minuten voor de passage van de renners in Kerkhove komen buurtwoners en toeschouwers met mondjesmaat toe. Het is duidelijk geen overrompeling, maar toch wilden verschillende mensen De Ronde live meemaken. Zo ook Conny Van Baeveghem uit Asper en haar gezin. Ze zijn van Aert-fans van het eerste uur.

“We volgen hem al van bij het veldrijden en zijn speciaal naar hier gekomen”, zegt Conny. “We houden zo veel mogelijk afstand van de andere mensen die hier zijn.” Van Aert moet het uiteindelijk nipt afleggen tegen Mathieu van der Poel. “Jammer”, zucht Conny, “maar nu gaan we supporteren voor Wout op de cross.”

Bekijk ook onze Instagramstory met meer sfeerbeelden en video’s van De Ronde op @kw.be.

(Lobke Maene)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.