Zo beleefde Anzegem het vreemdste BK wielrennen ooit

Sfeer en supporters op een sportwedstrijd is anno 2020 geen evidentie. Dat het BK wielrennen in Azegem kon doorgaan, is al een half mirakel op zich. Vooraf werd er opgeroepen om weg te blijven. Toch waren er wielerfans op deze zonnige editie paraat: thuis, op café of langs het parcours met bijhorende mondmaskers.

Vader Jacques en zoon Wesley Vandevijvere, kleindochter Lobke en Kathy, de vrouw van Wesley, supporteren thuis samen voor Sep Vanmarcke. © LM

Voor Sep Vanmarcke is dit BK een wedstrijd in zijn achtertuin. Wesley Vandevijvere is oprichter en voorzitter van de supportersclub Sep Vanmarcke. Hij woont in Vichte, op een boogscheut van het parcours. “Ik ben goed bevriend met de broer van Sep, Ken, met wie ik samen op school zat in Waregem”, legt Wesley uit. “Na Seps overwinning van Omloop Het Nieuwsblad in 2012 ging de bal aan het rollen om een supportersclub op te richten.”

De club had voor hun 260 leden grootse plannen: een barbecue en een groot scherm om geen seconde te missen van de wedstrijd. Alles was klaar om er een mooi feest van te maken. “Anderhalve maand geleden moesten we alles annuleren. Ook na een eventuele overwinning van Sep zouden we geen drink mogen geven in ons supporterscafé De Sportduif. We hebben buiten wel verschillende spandoeken opgehangen.” Noodgedwongen supportert Wesley thuis met zijn gezin.

Lees verder onder de foto

Voorzitter Bert van Wijnsberghe (achteraan met pet) en enkele bestuursleden van Forza Lampaert.
Voorzitter Bert van Wijnsberghe (achteraan met pet) en enkele bestuursleden van Forza Lampaert.© LM

Ook de West-Vlaamse fans van voormalig Belgisch kampioen Yves Lampaert zijn op post in Anzegem. Aan café Den Heirweg komt Forza Lampaert samen. “We hadden hier een heus fandorp kunnen opzetten, maar dat ging dus niet”, zucht voorzitter Bert van Wijnsberghe. “We hebben besloten om met ons bestuur toch langs te komen. Ik woon op 1,5 km van het parcours, dus van ver moest ik niet komen.” (lacht) “Lampaert komt pas uit blessure. Was het BK op de oorspronkelijke datum van 21 juni doorgegaan, dan maakte hij zeker kans op de titel.”

Lees verder onder de foto

De leerlingen en leekrachten van vrije basisschool De Blokkentoren schreeuwen de longen uit hun lijf voor Sep Vanmarcke.
De leerlingen en leekrachten van vrije basisschool De Blokkentoren schreeuwen de longen uit hun lijf voor Sep Vanmarcke.© LM

Even voorbij café Den Heirweg is er aan Vrije Basisschool De Blokkentoren een luid kabaal te horen. “Sep, Sep, Sep” scanderen tientallen kinderen geschminkt in de Belgische driekleur en gewapend met spandoeken. “Sep ging hier naar school”, legt juf Marieke uit. “We hebben met alle leerkrachten samen beslist om dit te doen. We hebben ook zijn naam in krijt geschreven op de speelplaats.” Enkel de kleuterklassen, het eerste en tweede leerjaar bevinden zich hier, de andere klassen zijn op uitstap. De aanwezige kinderen supporteren echter alsof ze een voltallige school zijn.

Lees verder onder de foto

Johan Avet (vooraan met mountainbiketruitje) en zijn vrienden zagen de winnaar aan de finish toekomen.
Johan Avet (vooraan met mountainbiketruitje) en zijn vrienden zagen de winnaar aan de finish toekomen.© LM

Hoe meer we naar de aankomstzone gaan, hoe minder volk we tegenkomen. Vanaf 200m voor de streep mag er enkel pers en organisatie staan. Maar Anzegemnaar Johan Avet heeft het geluk om vlak naast de finish te wonen. Bij elke doortocht van de renners zie je hem en zijn vriendengroep staan.

“Mijn vrienden gaan altijd ter plaatse: de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, overal zijn ze aanwezig”, zegt Johan. “Het is heel leuk dat we het BK van zo dichtbij kunnen zien.” Een echte favoriet heeft de groep niet. Enkel Lorenzo heeft een voorkeur. “Voor mij mag Lampaert winnen.”

Niet Vanmarcke, niet Lampaert, maar wel Dries De Bondt is verrassend de Belgische kampioen 2020. Hopelijk kan de editie van 2021 in normale omstandigheden en met nog meer supporters doorgaan.

Bekijk ook onze Instagramstory met meer sfeerbeelden en video’s van het BK op @kw.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.