De mooiste picknickplekjes van West-Vlaanderen en Limburg

KW-journalist Talitha Dehaene op het picknickplekje aan het Helleketelbos in Poperinge. © Joke Couvreur
Redactie KW

Limburg en West-Vlaanderen zijn de perfecte uitvalsbasis om te gaan wandelen of fietsen. Maar in welke provincie vind je de mooiste plekjes om even uit te blazen en te genieten van een picknick? Wij zochten het uit.

Dit artikel maakt deel uit van een uniek samenwerkingsprojecttussen De Krant van West-Vlaanderen en Het Belang van Limburg.

Door Marijn Follebout en Marij Wyers

De mooiste plekjes in West-Vlaanderen

Vakwerkhuisje aan het Helleketelbos (Poperinge)

Deze picknickbank bevindt zich midden een schapen- en geitenweide. Wees gerust, de dieren zullen je verse sla niet opeten. Er zit nog een hek tussen. De bank staat naast een vakwerkhuisje dat ooit deel uitmaakte van Het Groot Gasthuisgoed. Je kijkt uit over het Helleketelbos dat zich rond de vallei van de Bommelaarsbeek heeft gevormd. De kans bestaat zelfs dat je een ree aan de bomenrand ziet verschijnen. Het vakwerkhuisje ligt aan knooppunt 70 van wandelnetwerk Hoppeland.

Adres: Kruispunt Helleketelweg – Stoppelweg, Poperinge

De tuin van het Permekemuseum (Jabbeke)

Langs de drukke Gistelsteenweg bevindt zich het huis van Constant Permeke. De kunstenaarswoning is nu het Permekemuseum. De tuin is vrij toegankelijk, dagelijks tussen 10 en 18 uur. Je wandelt er tussen verschillende beelden van Permeke over dolomietpaden. Er is ook een prachtige boomgaard. Op het terras staan tafels en stoelen klaar voor wie er wil picknicken.

Adres: Gistelsteenweg 341, Jabbeke

De mooiste picknickplekjes van West-Vlaanderen en Limburg
© Westtoer

De Huwynsbossen (Lichtervelde)

De Ridderstraat in Lichtervelde klimt vanaf Mahieus kapel naar een hoogte van 49 meter. Halverwege deze klim bevindt zich een door het dichte bladerdek half-verborgen picknickplek naast een schapenweide. Het is er altijd rustig. Een echte stilteplek in wat naar bosnormen nog een zeer jong bos is. Eind jaren negentig staken de eerste boomplantacties de kop op en nu bevindt zich op de Heihoek een domeinbos van zo’n 35 hectare.

Adres: Ridderstraat z/n, Lichtervelde. Parking in de Beverenstraat

De mooiste picknickplekjes van West-Vlaanderen en Limburg
© maf

Sint-Arnolduspark (Tiegem)

Op een flank van de Tiegemberg ontwikkelde zich eind 19de eeuw een park voor religieus toerisme. Er werden een paar miraculeuze genezingen toegeschreven aan de bron in het park. Zoals dat ging in die tijd werd behoorlijk veel beton gebruikt om grotjes, gangen en sierelementen te bouwen. Ondertussen is het fraaie park in beheer van de gemeente. Naast het speelplein bevindt zich een pop-upbar met een aangenaam terras. Aan de voet van de amfitheatervormige weide werd een kunstinstallatie van Contrei Live gebouwd. Boven het amfitheater bevindt zich een mooi vormgegeven picknickbank. Je vindt de picknickplek aan knooppunt 88 van het wandelnetwerk Land van Streuvels.

Adres: Warandedreef (nabij het kruispunt met Tiegemberg), Tiegem

De mooiste picknickplekjes van West-Vlaanderen en Limburg
© Westtoer

Provinciedomein Koolhofput (Nieuwpoort)

De Koolhofput is het jongste en 21ste provinciedomein in West-Vlaanderen. Je vindt de Koolhofput naast de start van de groene as Frontzate in Nieuwpoort-Stad. Het eerste wat werd afgewerkt in het provinciedomein is de picknickzone langs het kanaal Nieuwpoort – Duinkerke. Je zit er dankzij zijn arenavorm goed afgeschermd tegen de wind. Het uitzicht op de 10 hectare grote plas brengt rust. De Westkustfietsroute passeert hier ook.

Adres: Pieter Deswartelaan, Nieuwpoort

De mooiste picknickplekjes van West-Vlaanderen en Limburg
© maf

De mooiste plekjes in Limburg

Op Oudsberg (Oudsbergen)

Met de frigobox naar de hoogste landduin van Vlaanderen trekken, voelt als een dagje naar het strand. Zand in overvloed om naar hartenlust te scheppen en een zachte helling om van te rollen.

Adres: parking aan camping Zavelbos, Zavelstraat in Maaseik. Via bewegwijzerde paden zo’n 6 kilometer heen en terug.

De mooiste picknickplekjes van West-Vlaanderen en Limburg
© HDB

In kasteelpark (Heers)

In het park rond het bouwvallige kasteel van Heers, dat wacht op een koper, waan je je even kasteelheer. Kinderen knuffelen de dierenreplica’s die in het park staan, romantische zielen knuffelen elkaar bij het prieeltje aan de kasteelvijver. Elke zaterdag en zondag open voor publiek. Picknick is toegelaten.

Adres: Nieuwe Steenweg Heers, parkeren kan op het gemeenteplein 50 meter verderop.

De mooiste picknickplekjes van West-Vlaanderen en Limburg
© Elke Corthouts

Op terril in Thorpark (Waterschei)

Aan de voet van de mijnterril in Waterschei wachten lange picknicktafels op wandelaars. Steenmannetjes wijzen de weg naar de top, met een adembenemend uitzicht als traktatie. Ook daar kan je het dekentje spreiden. De klim is leuk, want je mag zelf stenen stapelen.

Adres: André Dumontlaan 67 in Genk.

De mooiste picknickplekjes van West-Vlaanderen en Limburg
© Mireille Maes

Aan doorkijkkerkje (Borgloon)

Onder de toren van het doorkijkkerkje, met een uitzicht tot de abdij van Sint-Truiden, waan je jezelf in Toscane. Bij zonsondergang is de romantiek niet ver weg.

Adres: parkeren in Grootloonstraat in Borgloon en dan te voet.

De mooiste picknickplekjes van West-Vlaanderen en Limburg
© Laurent Van Brussel

Op Maasoever (Aldeneik)

Voor rustzoekers en genieters: met een fles Pinot Gris van Aldeneyck tussen de wijnranken op de Maasoever naar bootjes turen. Op wandelafstand ligt het schilderachtige dorpje Aldeneik.

Adres: Houtweg in Maaseik.

Marij Wyers van Het Belang van Limburg klinkt op Maasoever in Aldeneik.
Marij Wyers van Het Belang van Limburg klinkt op Maasoever in Aldeneik.© Luc Daelemans

En de winnaar is …

Toni De Coninck.
Toni De Coninck.© gf

Toni De Coninck is hoofdredacteur van online reismagazine June. Hij is bovendien een Oost-Vlaming en kan dus neutraal oordelen over welke provincie nu eigenlijk de beste picknickplekjes in huis heeft. “De kwaliteit van de wijnbouw in Vlaanderen wordt steeds beter, wellicht een van de enige voordelen van de klimaatopwarming. Je kunt vandaag zowel in West-Vlaanderen als in Limburg uitstekende streekwijn in je picknickmand stoppen, en bovendien ook nog eens Fransen uitnodigen zonder het schaamrood op de wangen te krijgen.”

“Precies daarom heb ik een boontje voor Poperinge en de Westhoek, omdat je er zowel heerlijke bieren als prima wijnen vindt. En als we eerlijk zijn, kan dat eigenlijk ook perfect in het Maasland, waar ik met plezier Aldeneik zou verkiezen. Wie wint? Dat kan ik je pas vertellen na een aantal degustaties. (lacht) Op dit moment verdienen beide belevingen minstens 9 op 10.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.