DE LIJSTTREKKER: Deze zelfstandigen doen het op zijn West-Vlaams
Waarom de inspiratie voor de naam van je onderneming ver gaan zoeken als je de voornaamste bezigheid van je zaak gewoon in het West-Vlaams kunt benoemen? Deze zelfstandigen in onze provincie maakten alvast die keuze.
Veisters (Zwevegem)
1
Onbegrijpelijk voor niet-West-Vlamingen durven we te vermoeden, maar toch koos deze verkoper van ramen en deuren uit Zwevegem voor de toepasselijke naam ‘Veisters’.
Stutn & Toartn (Slijpe)
2
Brood (of boterhammen) en banket (of taarten), letterlijk vertaald? ‘Stuutn en toartn’! Tien jaar geleden ging de brood- en banketbakkerij van Filip en Marina op zoek naar een nieuwe naam voor op de gevelkapjes. “Wij zijn erg trots en gesteld op ons West-Vlaams dialect”, vertelt Marina. “Dus ik dacht: waarom noemen we de winkel niet gewoon simpelweg Stutn en Toartn?” Sindsdien krijgt de bakkerij pakken positieve reacties. “Mensen zijn zo vriendelijk en grappig. Ik herinner me een dame die zei: ‘Marina, ‘k ben ier achter stutn. En seffes kom ik achter toartn.’ Echt machtig.”
Peuterleute (Lendelede)
3
De voor- en naschoolse kinderopvang in Lendelede is gekend bij kinderen en ouders onder de naam Peuterleute. “De naam kwam er na een wedstrijd begin jaren ’90”, vertelt Luck Demets van de vzw. “Het was één van de kinderen die toen de naam voorstelde.” Bij de kinderen die naar de opvang komen, is de naam volledig ingeburgerd. “Zij gaan niet naar ‘de opvang’, zij gaan naar Peuterleute.” Dat sommige volwassenen er in een grofgebekte bui al eens iets anders van maken, hoeft uiteraard niet te verbazen.
‘t Iengels Wienkeltje (Oostende)
4
Eigenaar en uitbater van ‘t Iengels Wienkeltje, een shop vol Britse producten en goodies in de Christinastraat in Oostende, Peter Maenhoudt koos zijn naam bewust uit het Oostends dialect. “De Oostendenaar spreekt het zo uit, dus de keuze was erg snel gemaakt. Och, het Oostendsch. Het mooiste dialect ter wereld,” filosofeert hij. Toeristen en bezoekers die komen, proberen vaak de naam uit te spreken. “Dat levert soms erg grappige situaties op. De Britten bijvoorbeeld noemen mijn winkel ‘Tienkel Wienkel'”, lacht Peter. Een beetje in dezelfde sector heb je in Menen ook ‘Straffen Toebak’. Uitleg overbodig, lijkt ons.
Café Toezens (Izegem)
5
Zo’n twee maanden geleden openden Thijs Codron en zijn vrouw Tine Santens hun nieuwe café Toezens. “Toezens is West-Vlaams, Izegems voor ‘bij ons, bij ons thuis'”, vertelt Thijs. “In ons café kan iedereen, jong en oud, dan ook op het gemak thuiskomen. Bij Toezens voelt iedereen zich thuis.” De naam zorgde al meermaals voor verwarring. “Mensen spreken toezens af en staan dan aan de andere zijn voordeur. We zijn alvast erg trots op onze naam. En op ons café.”
De Ploate (Oostende)
6
Al meer dan 30 jaar kan je terecht in jeugdherberg De Ploate in de Langestraat in Oostende. Het was de vader van de huidige beheerders die met de naam op de proppen kwam. “Veel mensen denken dat de naam verwijst naar het Oostendse dialectwoord voor pladijs, maar daar zit de link eigenlijk niet”, vertelt Charlotte, de receptioniste ons. “Een ploate is in het dialect hier ook een zandbank. Je moet dus in de richting van zon, zee en strand denken.”
De Buuzestove – Eernegem – café
7
‘Bruine kroeg’ en rustiek café-restaurant De Buuzestove in Eernegem dankt zijn naam het dialectwoord voor Leuvense kachel. “In ons café staat er zo’n buuzestove. Vandaar dus”, lachen uitbaters Johan en Rika. “Veel mensen vragen zich wel af waar we naam haalden, maar als ze binnenkomen zijn ze blij als ze de kachel zien staan. En als het koud is, verwarmt onze stove het hele café.” Nog enkele toepasselijke cafénamen? De Vetpompe bijvoorbeeld, een bikerspub in Wingene, de tearoom d’Oude Scheure in een oude schuur in Torhout en In Den Skjeven Noek in een hoekcafé in Roeselare. En ook Oudenburg heeft een motorcafé met een toepasselijke West-Vlaamse naam: De Chargebuzze!
JH De Salamander (Harelbeke)
8
Van de cafés naar de jeugdhuizen: het is vaak een kleine stap. Zo heb je in Oostrozebeke ‘t Ipperste, waarbij het jeugdhuis letterlijk onderdak vond op de zolderverdieping. Of je kan bier uit het flesje gaan drinken in JH Uttetote in Wijtschate. Wie dat bovendien graag in één teug doet – al dan niet gewoon uit een bierglas – zal vrienden vinden in het jeugdhuis van Harelbeke. Dat heet ‘Salamander’, heeft ook een salamanderpootje als logo, maar intimi die het werkwoord ‘salamanderen’ kennen, weten uiteraard beter.
Elektriek NV (Diksmuide)
9
‘Algemene nijverheidselektriciteit’: echt goed bekken doet het niet. ‘Elektriek’ daarentegen, dat kennen we in West-Vlaanderen allemaal.
De Roste Muis (Bekegem)
10
Oké, we bekennen: deze past éigenlijk niet volledig in het rijtje, want er lopen vooralsnog geen rosse muizen in deze horecazaak in het kleine Bekegem bij Eernegem. Andere invullingen van de betekenis laten we aan eenieders verbeelding over. Niettemin: een leuke West-Vlaamse naam, al had het misschien wel ‘muus’ of ‘muze’ moeten zijn om het helemaal correct te doen.
(OV/FJA)
De Lijsttrekker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier