De Krant van West-Vlaanderen en Het Belang van Limburg gaan in duel én maken samen een krant

Karl Vannieuwkerke en Stijn Meuris bijten volgende week de spits af. En of ze zin hebben in het duel! © Luc Daelemans
Philippe Verhaest

Wat is de leukste, warmste én mooiste provincie ter wereld? West-Vlaanderen, toch?! Klein probleem wel: in Limburg beweren ze net hetzelfde. Daarom gaan wij in duel met die Limburgers. Samen met Het Belang van Limburg willen we voor eens en altijd uitmaken welke provincie nu echt de beste is. Die strijd kan je de komende twee weken op de voet volgen. Bij deze krant zit dan een unieke extra bijlage: Het Belang van West-Vlaanderen.

Wie heeft de mooiste stad, wie de meest creatieve street art, wie brouwt de beste bieren en maakt de lekkerste wijnen, wie heeft het sappigste dialect, wie heeft het meest fijne streekgerecht in huis… Het zijn slechts enkele van de vele smakelijke ingrediënten van dit unieke journalistieke duel tussen twee kranten en twee provincies.

Daarbij worden ook de grote middelen niet geschuwd, want naast de testen van vier journalisten – netjes verdeeld over Limburg en West-Vlaanderen – treden ook de columnisten van beide kranten in de arena. Stijn Meuris duelleert met Karl Vannieuwkerke, Anke Buckinx gaat dan weer de verbale strijd aan met Stephanie Coorevits.

Turbocitytrips

We willen je de komende twee weken vooral onderdompelen in het goeie leven van de meest afgelegen provincies van Vlaanderen. West-Vlaanderen kan pronken met zijn 67 kilometer lange kustlijn, Limburg mag terecht de loftrompet bovenhalen wanneer het over Haspengouw gaat, niet zonder reden het Toscane van Vlaanderen genoemd.

Ook onze beide provinciehoofdsteden worden aan een uitvoerige test onderworpen. Het Belang van Limburg stuurde een gezant naar Brugge om er een turbocitytrip te ondergaan, hetzelfde gebeurde aan de andere kant van het land, waar Hasselt door ons onder de loep werd genomen. Haalt Brugge, die sconehet van de jeneverhoofdstad van de wereld? Je ontdekt het vanaf volgende week.

De Krant van West-Vlaanderen en Het Belang van Limburg gaan in duel én maken samen een krant

We gaan ook op de koffie bij de West-Vlaamse Limburger en bekend schrijver Luuk Gruwez, de Limburgse topvoetballer Jelle Vossen legt dan weer uit hoe West-Vlaanderen de voorbije vijf jaar langzaam maar zeker zijn hele hart heeft veroverd.

West-Vlaanderen heeft zijn 67 kilometer lange kustlijn als grote troef, Limburg kan pronken met Haspengouw, het Toscane van Vlaanderen

Nog op het programma: een bubbelruil tussen het landelijke Bocholt en de charmante provinciestad Kortrijk. En mocht je nog ideetjes zoeken om tijdens jouw vakantieperiode doorheen onontgonnen gebied te fietsen of te wandelen, dan serveren wij je die met plezier. Omdat je onderweg ongetwijfeld honger zal krijgen, gooien we de mooiste picknickplekjes in Limburg en West-Vlaanderen er in diezelfde adem bij. We wegen die ook tegen elkaar af, want op het einde van de rit willen we voor eens en altijd uitmaken wat nu de béste provincie van dit land is.

Veel gelijkenissen

Bart Casteleyn, hoofdredacteur van De Krant van West-Vlaanderen, heeft er zin in. “Dit is een prachtig initiatief en geen toeval. West-Vlaanderen en Limburg liggen dan wel ver van elkaar, er zijn echt meer gelijkenissen dan verschillen. Te beginnen met twee ijzersterke regionale kranten, heel benieuwd dus wie dit duel wint.”

Indra Dewitte, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg, toont zich eveneens strijdvaardig: “De West-Vlamingen hebben het Noordzeestrand en het historische Brugge, dat zijn sterke troeven. Maar wij hebben de bossen, een wereldrecord aan fietspaden, de warme gastvrijheid én het onnavolgbare Limburggevoel. We geven ons zeker niet bij voorbaat gewonnen!”

De uitslag van dit boeiende duel vind je op vrijdag 24 en 31 juli in twee unieke bijlagen van telkens 16 pagina’s bij De Krant van West-Vlaanderen en Het Belang van Limburg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.