De Haan kiest voor uniforme blauwe zone (met uitbreiding in toeristisch seizoen)

In de Stationsstraat in het centrum mag je nu met de blauwe schijf 2 uur parkeren. Eind oktober verandert dat naar 1 uur. © WK
Redactie KW

Vanaf eind oktober wordt het parkeren in de blauwe zones in De Haan beperkt tot 1 uur. Vanaf de start van de paasvakantie tot eind september wordt de blauwe zone in Wenduine voortaan ook uitgebreid met de Van Gansberghehelling en de Manitobahelling.

Ook de controles op het naleven van deze duurtijd in de blauwe zones zullen worden opgevoerd. Met deze maatregelen slaat het gemeentebestuur volgens schepen van Mobiliteit en Lokale Economie Marleen De Soete (Vooruit!) verschillende vliegen in een klap. “Enerzijds komen we tegemoet aan vraag van de inwoners om de parkeerdruk in de toeristische periode aan te pakken, anderzijds zal dit – zoals gevraagd door de raad lokale economie en de lokale handelsverenigingen – voor meer verkeerscirculatie in de winkelcentra zorgen.”

Daarenboven zorgden de verschillende duurtijden van de blauwe zones volgens de schepen ook voor verwarring. Op de meeste plaatsen kon je met de blauwe schijf tot twee uur parkeren, maar er waren ook zones waar je maximum dertig minuten mocht blijven staan. “De nieuwe uniforme regeling is voor iedereen duidelijker”, aldus schepen De Soete. De Haan is de enige kustgemeente waar parkeren nog gratis is. “Een toeristische troef die we wensen te behouden. Maar de parkeerdruk is tijdens het seizoen te hoog. Langparkeerders hypothekeren dan de parkeerplaatsen in de centrum- en winkelstraten en op de zeedijk”, klinkt het.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier