“De Grote Sterre kan alternatief zijn voor zaal ’t Schuurtje”

’t Schuurtje staat al meer dan anderhalf jaar leeg. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Burgemeester Joachim Coens liet op de jongste gemeenteraad, in reactie op een vraag van Damse Belangen, verstaan dat er diverse alternatieven zijn voor de Damse verenigingen als zaal ’t Schuurtje zou verkocht worden. “In Huyse de Grote Sterre is er ruimte en ook het stadhuis is nu goed uitgerust.”

Enkele weken terug kon je in onze krant lezen over het voornemen van eigenaar Decanale Werken Brugge, kortweg de dekenij genoemd, om zaal ’t Schuurtje in de Burgstraat in Damme te verkopen. De dekenij vindt immers geen persoon of organisatie bereid om het dagdagelijks beheer – zoals het bijhouden van de reservaties en het toezien op het goed gebruik – op zich te nemen.

Daardoor, en uiteraard ook door de coronacrisis, staat het zaaltje nu al meer dan anderhalf jaar leeg. De dekenij had ook aangeklopt bij het stadsbestuur met de vraag om dat beheer op zich te nemen maar daar werd afwijzend op gereageerd. Damse organisaties zoals Landelijke Gilde organiseren anders tot zo’n tien activiteiten per jaar in het zaaltje en zien met lede ogen aan hoe die infrastructuur dreigt te verdwijnen. De kwestie kwam ook aan bod op de recentste gemeenteraad. Raadslid Caroline Debbaut (Damse Belangen) vroeg aan burgemeester Coens om een oproep te lanceren om alsnog een beheerder voor het zaaltje te vinden zodat het toch niet zou verkocht worden.

“We gaan de verenigingen zeker niet in de kou laten. Als ’t Schuurtje geen optie meer blijkt, zijn er zeker alternatieven om de verenigingen een plaats te geven, en dat in onze eigen stadsgebouwen”, repliceerde burgemeester Joachim Coens (CD&V+). “Het stadhuis is nu goed uitgerust met een lift en een nieuwe keuken op de eerste verdieping dus dat kan gebruikt worden. In Huyse de Grote Sterre zijn er ook nog geschikte lokalen. En dan zijn er in de toekomst ook nog mogelijkheden in de erfgoedsite Sint-Jan die dus zal her bestemd worden met ook ruimte voor ontmoeting.”

De burgemeester liet ook nog verstaan dat Damse verenigingen die zich op iets grotere schaal willen organiseren, of misschien fusioneren met andere afdelingen, ook steeds terecht kunnen in de Cultuurfabriek in Sijsele of in het vernieuwde ontmoetingscentrum De Lieve in Moerkerke.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.