De Gevleugelde Stad Ieper afgelast, wel filmpjes op groot scherm

Geen dergelijke kleurrijke taferelen in het Ieperse stadscentrum dit jaar, maar wel op groot scherm op de Grote Markt. (Foto TOGH)
Geen dergelijke kleurrijke taferelen in het Ieperse stadscentrum dit jaar, maar wel op groot scherm op de Grote Markt. (Foto TOGH)
Redactie KW

De organisatoren van het internationaal promotiefestival De Gevleugelde Stad Ieper beslisten maandag om de editie die had moeten plaatsvinden in het weekend van 9, 10 en 11 april af te gelasten. Toch willen ze blijven inzetten op de promotie van circus en straattheater. Zo zal er in het weekend in kwestie video’s van de geselecteerde artiesten getoond worden op het grote scherm op de Grote Markt.

Een klein jaar geleden koesterden de organisatoren nog de hoop op een normale editie van De Gevleugelde Stad Ieper, maar tegelijkertijd werden voorbereidingen getroffen voor een coronaproof editie. “Met nieuwe speelplekken, een andere tijdsindeling en de algemeen bekende richtlijnen kon een veilige publieksbeleving van 89 circus- en straattheatervoorstellingen verzorgd worden”, zegt mede-organisator Jan Victoor. “Ook het onthaal van de diverse gezelschappen in Ieper werd georganiseerd volgens de geldende protocollen. Alles werd in het werk gesteld om het publiek, de artiest en de promotor een warm welkom te geven. Eind vorig jaar werd reeds duidelijk dat in het beste geval dit tweede scenario haalbaar zou zijn, maar ook deze hoop smolt dag na dag langzaam weg. De cijfers gaan niet de goede kant op en grote versoepelingen zijn niet direct in zicht. Voor ons is het nu 100% zeker dat april te vroeg is voor een groot internationaal festival. Gisteren werd dan ook definitief beslist om De Gevleugelde Stad Ieper 2021 af te gelasten.”

Online netwerkevent

“Maar dit betekent niet het einde van ons werk”, vervolgt Jan Victoor. “De promotie van de artiesten en gezelschappen krijgt nu onze volle aandacht. Dit is onze verantwoordelijkheid als promotiefestival. De voorbereidingen van een online netwerkevent waarbij gezelschappen en organisatoren elkaar kunnen ontmoeten, zijn opgestart. Voor de Ieperlingen brengen we van 12 maart tot en met 11 april de editie 2019 in beeld met een fototentoonstelling op het Evenementenplein voor Het Perron. Tijdens het weekend van De Gevleugelde Stad Ieper op 9, 10 en 11 april worden de filmpjes van geselecteerde groepen getoond op het grote scherm op de Grote Markt, een verwijzing naar wat het had kunnen worden. Ondertussen starten we nu al vol moed aan de voorbereiding van De Gevleugelde Stad Ieper 2022. Hopelijk een normale editie, sterker dan ooit!”

Tentoonstelling en filmpjes

“Hoewel we ook dit jaar het festival moeten missen, kunnen we met een bezoek aan de tentoonstelling in open lucht en de filmpjes op de Grote Markt de sfeer van de Gevleugelde Stad opsnuiven”, reageert ook de Ieperse schepen van Cultuur Valentijn Despeghel. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.