De Bezige Bijtjes uit Ingelmunster zijn meer dan een breiclub

De Bezige Bijtjes met zittend v.l.n.r. Andrea Vandenbulcke, Rosa Declercq, Micheline Vandenabeele, Rolande Denys, Annie Vandenbulcke en Marcella Steen. Rechtstaand v.l.n.r. Magda Verschoot, Marie-Claire Gheysels, Christa Van Ryckeghem, Norbertine Debeil, Marie-Jeanne Migneau en Nicole De Meulenaere. (foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

Vier jaar geleden werd breiclub De Bezige Bijtjes boven de doopvont gehouden. Ook wie niet graag breidt, is om de veertien dagen op vrijdag welkom in de cafetaria van het wzc Maria Rustoord om eventueel te kleuren in kleurboeken of om de krant te lezen.

De Bezige Bijtjes bestaan nog maar enkele jaren, maar toch zijn er enkele leden die elkaar al langer dan vier jaar kennen. Breiclub De Bezige Bijtjes ontstond immers uit de vroegere Okra-vereniging, die enkele jaren geleden na vele jaren van inzet er mee ophield. Enkele vrouwelijke Okra-leden vonden het spijtig dat ze niet meer bij elkaar konden komen om te breien, want binnen Okra bestond er al een breiclub. Ze besloten aan te kloppen in het wzc Maria Rustoord, met de vraag of ze daar op regelmatige basis eens mochten samenkomen met de breiclub.

Sindsdien komen de leden om de twee weken op vrijdag van 13.30 tot 16 uur in de cafetaria van het wzc Maria Rustoord bijeen om te breien. “Van onze 17 leden zijn er 12 die breien. Andere leden houden zich bezig met haken, kleuren in kleurboeken, of met de krant te lezen”, zegt verantwoordelijke Magda Verschoot, die kan rekenen op de hulp van secretaresse Micheline Vandenabeele. “We vroegen aan de gemeente de erkenning aan van De Bezige Bijtjes en dat werd vlug goedgekeurd.”

Leden

Dames die niet goed kunnen breien, krijgen deskundige hulp van andere dames die daar wel goed in zijn. “In onze jeugdjaren leerden we allemaal breien, haken en naaien”, vervolgt Maria. “Maar veel mensen hebben dat jaren niet meer gedaan. Wanneer men daar nu opnieuw mee begint, moet dat soms weer een beetje worden aangeleerd. Maar men heeft dat weer heel vlug onder de knie hoor. Meestal begint men met het breien of haken van een sjaal of kussen, met iets gemakkelijks. Trouwens, breien en haken zijn weer in de mode. In onze regio is er een breiclub in Izegem en Emelgem. Niet enkel ouderen, maar ook jonge mensen gaan daar naartoe. Dat zijn van die modetrens die om de zoveel jaar terugkeren.”

“Breien en haken zijn opnieuw in de mode. Ook ouderen dragen nu moderne kleurtjes”

“Bij De Bezige Bijtjes breien nu zelfs de oma’s moderne pulls voor de kleinkinderen. Vroeger gingen die kleinkinderen dat nooit dragen. De breiwol is de laatste tijd volledig vernieuwd qua assortiment. We breien nu met mooie moderne kleuren. Ook dames van 70 of 80 jaar dragen nu truien met moderne kleurtjes. We komen telkens samen in de cafetaria van het wzc Maria Rustoord. Dan krijgen we ook telkens het bezoek van bewoners, die even komen kijken. Ooit was een bewoner uit het woonzorgcentrum zelfs lid van onze club. Nu is het voor haar moeilijk geworden om nog te breien.”

Kleine bijdrage

De Bezig Bijtjes betalen een kleine bijdrage per zes maanden. “Dat geld wordt gebruikt voor de werking van de club. Tijdens de zomer genieten we al eens samen van een ijsje of gaan in groep iets eten. We deden ook al eens een uitstap naar een breimagazijn. Ons werkjaar telt twaalf maanden. Telkens om de veertien dagen op vrijdag komen we bijeen. Tijdens de zomer zijn er soms minder leden aanwezig. Sommige leden zijn oppas voor de kleinkinderen, andere leden brengen dan weer hun kleinkinderen mee. We zijn een heel hechte club, maar geen select clubje”, benadrukt Magda. “Dit jaar verloren we trouw lid Simonne Loncke. Met onze club trokken we naar de begrafenis. Nieuwe leden zijn trouwens steeds welkom. De mensen moeten daarom niet langskomen om te leren breien. Bij een kopje koffie mogen ze gerust ook een praatje slaan.” (PADI)

Info: Magda Verschoot, 0476 03 96 86

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier