De 60 Uren van Klerken Kermesse viert zijn jubileum

Rik Claeys, Wesley Vandecasteele, Wassila Saddik, Wendy Luypaert, Kenny Aelbrecht, Marc Seys, Stijn Declerck en Marijn Declerck zijn klaar voor de twintigste editie van de 60 Uren van Klerken Kermesse. (foto ACK)
Redactie KW

Op vrijdag 9 augustus gaat de twintigste editie van de 60 Uren van Klerken Kermesse van start. “We zijn een volledige week bezig met de opbouw”, vertelt pionier Rik Claeys, die vorig jaar een stapje terugzette.

Twintig jaar geleden had Rik Claeys het ambitieuze idee om Klerken kermis opnieuw leven in te blazen. Samen met Marc Seys en verschillende anderen werd gebrainstormd en een nieuwe formule voor de kermis bedacht. Er zou 60 uren aan één stuk gefeest worden. Er werden vrijwilligers aangesproken, een tent gehuurd, muziek uitgezocht en voor een natje en een droogje gezorgd. Ondanks dat sommigen hun twijfels hadden, werd het meteen een groot succes.

Intussen zijn nog heel wat medewerkers op post. Enkelen moesten afhaken en anderen kwamen de groep vervoegen. “Voor de 60 Uren kunnen starten, is een hele ploeg een week lang bezig met alles klaar te zetten. Achteraf moet er zeker nog twee dagen afgebroken en opgeruimd worden. De vrijwilligers die zich hiervoor inzetten, verdienen een pluim“, zegt Rik Claeys. “Zelf zette ik vorig jaar een stapje terug. Kenny Aelbrecht heeft nu de meeste taken van mij overgenomen maar ik werk wel nog mee aan de 60 Uren.”

Frietjes

Op vrijdag om 18 uur wordt naar goede gewoonte de 60 Uren van Klerken Kermesse geopend door een ‘echte Klerkenaar’. De Koninklijke Fanfare Kunst en Vermaak wandelt de kermis in om 19 uur. Om 22 uur staat coverband Barak Friture op het podium. Heel wat Belgische klassiekers en meezingers zullen de revue passeren. “En Barak Friture wordt na het optreden ook nog eens letterlijk in de praktijk gebracht: alle aanwezigen krijgen gratis frieten en frikandellen. Waarom? Omdat het Belgisch is, omdat het Barak Friture is én omdat het de twintigste editie is”, verduidelijkt Rik Claeys.

“Op zaterdag 10 augustus komen de koersliefhebbers aan hun trekken met een wielerwedstrijd voor parochianen om 15 uur en een avondcriterium voor beloften en elite zonder contract om 17 uur. De Mustang Rodeo dancers komen om 20.30 uur hun beste danspassen laten zien en om 22 uur is het de beurt aan coverband Rock Circus om de tent te laten rocken. Na het optreden wordt een gratis vat aangeboden.”

Kubbtornooi

“Op zondag starten we met een goed ontbijt vanaf 8 uur en om 11.30 uur is er het aperitiefconcert van de Klerkense fanfare met een muzikaal intermezzo van Pieter-Jan Beghein. De kermisbarbecue start om 12.30 uur. Inschrijven voor het kubbtornooi dat om 13 uur start, kan al vanaf 12 uur. Voor de kleinsten is er kindergrime en een hindernisspringkasteel voorzien”, vervolgt Rik Claeys. “Om 22.30 uur is er nog het kermisvuurwerk op het Coppensplein en de nacht van de platte portemonnee start om middernacht. Maandagmorgen om 6 uur is de 20ste editie van de 60 Uren alweer voorbij”, besluit Rik Claeys.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier