‘Dakjundermisn’: Joost ontroert met eigen West-Vlaams coronalied
Leerkracht Joost Denuwelaere uit Loker schreef een eigen nummer, Dakjundermisn. Zijn zoon maakte van de tekeningen een videoclip. “Dakjundermisn verwoordt wat ik voel”, zegt hij. “Het is iets wat ik niet gemakkelijk zeg en ik merk dat het zo bij veel mensen is.”
In het dagelijks leven geeft Joost Denuwelaere plastische opvoeding in het Sint-Vincentiuscollege in Ieper. Ook voor hem is het leven stilgevallen, ook al omdat tekenen allerminst een makkelijk vak is om op afstand te onderwijzen.
“Doorgaans ga ik elke vrijdag om 16 uur met wat vrienden iets drinken in Kaffee Bazaar in Ieper. Omdat dat nu niet gaat, doen we dat nu elke vrijdag via de computer met een goed biertje daarbij. Iemand zag mijn gitaar op de achtergrond en vroeg om een liedje te spelen. Ik zei nogal stoutmoedig dat ik tegen de volgende keer wel een nieuw nummer zou maken.”
De gewone dingen
Joost goot zijn gedachten in een nummer en sprak Mattie Archie aan die zich muzikaal er helemaal in vastbeet. “Ik was heel blij met het resultaat. Er zit een zekere dynamiek in en is ook rustig. Dakjundermisn verwoordt wat ik voel. Zoals ik het zeg in het nummer: het is iets wat ik niet gemakkelijk zeg. En ik merk dat het zo bij veel mensen is. We praten niet zo gemakkelijk over emoties, maar ik voel wel dat ik het mis: die kleine, gewone dingen. Een klaptje doen met de mensen op straat, eens binnenspringen bij een maat of iets drinken op café. Vooral dat ‘moeten’ weegt zwaar door.”
Stan, de 20-jarige zoon van Joost, is grafisch vormgever en goot enkele tekeningen van zijn vader in een sobere maar aangrijpende videoclip. “Ik schilder veel tegenwoordig, teken ook en maak houtsnedes. Stan gebruikte mijn werk om de clip vorm te geven. Het was de eerste keer dat we op die manier samenwerkten. Dat ging heel vlot. We hebben weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen”, aldus Joost.
Troost bieden
Joost deelde het op Facebook en dat leverde meteen heel wat positieve reacties op. “Het doet me plezier dat het mensen raakt. Je ziet veel bitterheid en frustratie passeren tegenwoordig, maar tegelijkertijd ook veel steun en sociaal engagement. Met dit nummer wil ik wat steun en troost bieden.”
Ondertussen kijkt Joost alvast weer uit om voor de klas te staan. “Ik doe mijn job liever en liever, dus je kan me zeker niet straffen met terug te keren. Integendeel!”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier