Cyclocrossparcours opent op sportpark Drogenbrood

Op de foto (van links naar rechts): Ricardo Naeyaert (sportdienst Beernem), de Beernemse ex-cyclocrossers Kenneth Vancompernolle en Sven Vanthourenhout (bondscoach cyclocross), Dany Vandenberghe (Wielercomité Beernem), Ignace Gernaey (voorzitter Wielercomité Beernem), Steven Depoortere (sportdienst Beernem), Tamara De Pauw (sportfunctionaris Beernem) en Patricia Waerniers (schepen van sport). © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Bij aanleg van sporthal Drogenbrood in 2012 en 2013 werd een pop-up fietscrossparcours gebouwd. Het Beernemse Wielercomité maakte gretig gebruik van die infrastructuur, maar bij de aanleg van een atletiekpiste verdween het tijdelijk parcours. Na de inhuldiging van de atletiekpiste in september 2016 broedde de gemeente samen met Wielercomité Beernem verder op de uitwerking van een permanent cyclocrossparcours en dat opent vandaag de deuren.

Beernem is een wielergemeente. Vier wielerclubs zijn er actief: Forza8330, WTC Sint-Joris wielertoerisme, Trisport Pharma Cycling & triatlon team en WTC Velosport Oedelem. Daarnaast vormt cyclocross ook een traditie in Beernem. Nationale toppers als Bertje Vermeire, Eric De Bruyne, Kenny Vanlaere, Kenneth Vancompernolle en Sven Vanthourenhout komen uit Beernem. Ook het Beernemse wielercomité heeft een cyclocrosstraditie met de jaarlijkse organisatie van de minimen- en aspirantenwedstrijd in oktober en de trofee ‘De Vlaamse Crosscup’ op tweede kerstdag. De nood om een permanent cyclocrossparcours aan te leggen was bij alle betrokkenen aanwezig.

Ideale basis gelegd in 2016

Na de inhuldiging van de atletiekpiste in september 2016 broedde toenmalig sportschepen Jos Sypré (CD&V) samen met Wielercomité Beernem verder op de uitwerking van een permanent cyclocrossparcours. Het grondverzet van de werken voor de atletiekpiste zorgden net zoals destijds bij de bouw van de sporthal, voor heuvels in Drogenbrood die een ideale basis vormden voor een cyclocrossparcours. Ondertussen gaf Sven Vanthourenhout, sinds het einde van zijn carrière als beroepsrenner in 2016, ook vaak trainingen voor jonge veldrijders aan de oevers van het kanaal en in het gemeentelijke park Kleuterweelde.

Behalve de heuvelzone werden ook balkjes, een wasbord en een zandstrook aangebracht

Dit bleek geen ideaal trainingsparcours te zijn, omdat deze locaties druk bezocht zijn door wandelaars en andere fietsers. De nieuwe coalitieploeg CD&V, SP.A en Groen bundelde de krachten bij de start van de nieuwe legislatuur. Ze werkten samen met het wielercomité, experts Sven Vanthourenhout en Kenneth Vancompernolle, de technische dienst en de sportdienst om het project te realiseren.

Kinderen leren fietsen

“Met de uitbouw van een permanent technisch parcours in Drogenbrood biedt de gemeente Beernem de vele cyclocrossers (en ook BMX-ers en mountainbikers) de mogelijkheid om hun technische vaardigheden aan te scherpen”, kondigt schepen van Sport Patricia Waerniers trots aan. Maar cyclocrossers opleiden is niet de enige bedoeling van het parcours. Kinderen leren fietsen en stuurvaardig maken is minstens even belangrijk. “Alles is aanwezig om kinderen aan het fietsen te brengen. Ik kan dit als bondscoach cyclocross alleen maar toejuichen”, reageert Sven Vanthourenhout.

“Om tot een volwaardig veldritparcours te komen, werden naast de heuvelzone ook verschillende hindernissen zoals balkjes, een wasbord en een zandstrook aangebracht. Op die manier is het mogelijk om op dit circuit spelenderwijs jouw technische capaciteiten bij te werken.”, vertelt Ignace Gernaey, voorzitter Wielercomité Beernem.

De aangebrachte afbakening stuurt de fietser doorheen het parcours met een lengte van 550m, en met heuvels van diverse hellingsgraden. Zo is er ook een schuine helling waar jonge renners kunnen leren om behendig af te dalen. Dit parcours is bewust als trainingsparcours uitgetekend. Met zijn 550m is het te kort om als parcours in de competitie gebruikt te worden. Maar bij eventuele wedstrijden in de omgeving van Drogenbrood kan het parcours uiteraard wel geïntegreerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier