Curator Peter Strubbe: “Ik ben verslaafd aan stripverhalen”

Peter Strubbe is trots op zijn tentoonstelling 'Het Zwin in de strip'. © DM
Redactie KW

“Ik leef momenteel in een droom. Want is er iets mooier dan je dagen te vullen met je passies?” Dat zegt Peter Strubbe (59), curator van de tentoonstelling Het Zwin in de Strip. Met de geboren en getogen Knokkenaar hebben we het over zijn passie voor Het Zwin en zijn verzamelwoede van strips.

Waar passie kunst wordt! Mooier kan je het niet omschrijven. Peter Strubbe, stripfanaat in hart en ziel verwezenlijkt met de tentoonstelling ‘Het Zwin in de strip’ zijn creatief idee waarin zijn twee grote liefdes Het Zwin en strips een absolute hoofdrol spelen.

“Zoals veel Knokkenaars kreeg ik mijn fascinatie voor het Zwin mee vanuit de kleuterklas. Want een eerste schooluitstap vergeet je nooit. Toevallig staat de oude stadsbus, waarmee we toen naar het Zwin kwamen, afgebeeld in de stripverzameling die hier uithangt. De uitgestrekte vlakte waar de zee binnenkomt, de eigen structuur, de specifieke planten en vogels, op blote voeten doorheen het slik…fantastisch ” aldus Peter Strubbe die drie jaar geleden de kans kreeg om zijn grote liefde van dichtbij te omarmen.

Een zwak voor Engeland

“Soms moet je in het leven ook geluk hebben”, grijnst Peter. “Ik werk sinds 1988 bij de provincie in verschillende functies. Tot er drie jaar geleden een functie vrijkwam in het Zwin. Mijn grote droom van dagelijkse verbondenheid met de natuur ging in vervulling. Mijn passie werd mijn werk”, aldus Peter Strubbe die naast het Zwin Natuur Park nog een tweede verslaving heeft. “Ik ben extreem verzot op strips.”

“Van het moment dat ik kon lezen, kreeg ik thuis strips. Suske&Wiske, Jommeke…noem maar op. Mijn lievelingsstrips zijn die van Suske&Wiske. Opmerkelijk hoeveel variatie Willy Vandersteen in zijn strips steekt. Hij baseert zich op volksverhalen, op geschiedenis, op maatschappelijke thema’s. In zijn strips zit een levensles. Vandersteen had ook een nauwe band met Knokke. Bij Lady Ann in het Zoute ging hij Normandische pannenkoeken eten.”

“Ik ben van kindsbeen af geïnteresseerd in de geschiedenis van de streek. Vandaar mijn keuze om gericht op zoek te gaan naar strips over Brugge, Damme, Knokke, Zeeland, de Belgische kust en de zee. Onlangs ontdekte ik nog een strip van Suske&Wiske over de Waddeneilanden en de Deltawerken.”

Ik vind het fantastisch dat er een toptentoonstelling groeide uit mijn hobby

“Ik heb meer dan 250 strips waarin de Zwinstreek aan bod komt. In potlood noteer ik bovendien in de strip de datum en de plaats waar ik het boek gekocht heb. Een groot deel handelt over Brugge. Maar er zijn er ook over Knokke waarin Leopold Lippens een hoofdrol speelt. Meer dan 30 verschillende tekenaars lieten hun inspiratie los op de Zwinstreek. Daarbij ook Franse striptekenaars.”

“Toevallig vond ik kort geleden in Saint Malo een klein boekenwinkeltje waar ik een strip zag met op de voorkaft een afbeelding van Brugge. De tekenaar bracht het verhaal over de Rode Baron die in de Eerste Wereldoorlog een van de eerste vliegeniers was.”

“Of mijn verzameling uniek is? Daarin heb ik me nog niet verdiept. (brede lach) Maar eigenlijk bestaat mijn stripverslaving uit twee delen. Als Anglofiel heb ik een zwak voor Engeland. Ik ben ondertussen begonnen met het verzamelen van strips die zich in groot Engeland afspelen.”

Zelf ook tekentalent

“Wat mijn verzamelwoede kost? Op de tweedehandsmarkt betaal ik soms een halve euro voor een strip. Mijn duurste beeldverhaal, een strip van de wijncollectie waarbij het Zwin en Knokke prominent in beeld kwamen, kostte me 40 euro.”

“Of ik nog bijzondere wensen heb? Ik vind het fantastisch dat uit mijn hobby een toptentoonstelling is gegroeid. Een expo die alle aspecten van het Zwin in beeld brengt. Ik ben heel fier en dankbaar. Maar…ook mijn eigen tekenwerk mag gezien worden. Het is een gave die ik meekreeg. Als ik met pensioen ben, wil ik Zwin-landschappen tekenen…en …misschien strips. Weet je, mijn grootste wens is dat aan de hand van deze tentoonstelling een tekenaar een nieuwe strip over het Zwin maakt.”

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier