Crowdfunding van Chiro Zilverberg slaat niet aan

Anne-Louise Gevaert en Elke Decadt van Chiro Zilverberg. (foto JCR)
Redactie KW

Om de vochtproblemen in hun lokalen het hoofd te bieden, startte vzw Chirojeugd Zilverberg eind januari een crowdfunding op. Daarmee hoopten ze 20.000 euro te verzamelen. Maar de inzameling heeft amper succes. “Momenteel zitten we nog niet aan een vijfde van het vooropgestelde bedrag”, zucht hoofdleidster Elke Decadt. Eind september gaat het nieuwe werkjaar van start.

“Ons Chiroheem kampt al een jaar of vier met vochtplekken en schimmel op de muren”, trekt Elke Decadt, hoofdleidster bij Chiro Zilverberg nogmaals aan de alarmbel. “De gebouwen worden echter vaak gebruikt en dienen als ruimte voor onze indooractiviteiten. Ook de keuken en ons vergader-/leidingslokaal zijn er ondergebracht. Voor in ons leidingslokaal is de situatie echt schrijnend.”

De constructie is eigendom van de vzw Chirojeugd Zilverberg, maar ligt wel op gronden van de stad. “Het probleem is dat het onderhoud en eventuele herstellingen onze verantwoordelijkheid blijven. De problemen moeten dringend worden aangepakt maar er is geen budget. Net daarom startten we begin dit jaar met een geldinzamelingsactie.”

Kleine herstellingen

Ondanks de goede intenties, slaat de Chirocrowdfunding niet aan. “Dik een half jaar later heeft het initiatief amper 4.000 euro opgebracht”, zucht Elke vanuit Tessenderlo, waar ze nog tot en met zondag op bivak is. “Tegen eind september willen we onze kinderen een veilige en gezonde speelomgeving kunnen aanbieden, maar dat is in onze huidige lokalen niet mogelijk. We moeten dus sowieso op zoek naar een alternatief onderkomen.”

Met het al ingezamelde geld is de Chiro wel begonnen met enkele kleinere herstellingswerken. Zo worden op dit moment de dakgoten vernieuwd. “Tegen de einde van het kamp zou dat afgewerkt moeten zijn”, zegt Elke nog. “We hebben ook al een expert aangesproken die ons met de meest dringende vochtproblemen kan helpen. De buitenkant van ons heem zal behandeld worden met een speciale vochtwerende coating. We hopen daarmee tegen de startdag, eind september klaar te zijn.”

Ondertussen blijft de Rumbeekse Chiro zoeken naar manieren om wat extra geld in het laatje te krijgen. “We zouden graag de houten ramen vervangen door aluminium exemplaren en plannen ook om beton aan te leggen rond de lokalen. We zijn de mensen die ons al financieel steunden enorm dankbaar, maar hopen natuurlijk nog steeds op enkele royale weldoeners”, aldus een bezorgde hoofdleidster.

De crowdfunding blijft voorlopig lopen. Wie wil, kan Chiro Zilverberg steunen met een gift op het rekeningnummer van Chirojeugd Vlaanderen vzw: BE67 0000 1507 2887 met de vermelding ‘gift+WG1510’. (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier