‘Crime scene’ vraagt aandacht voor gendergerelateerd geweld

Bijzonder comité-raadslid Donata Tournoy en gemeenteraadsleden Kathleen Bruneel, Lieve Dehaemers en Annie Cool. © TVA
Redactie KW

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen wordt actie gevoerd tegen gendergerelateerd geweld. Ook in Gistel ging de actie niet onopgemerkt voorbij.

In Vlaanderen duiken 150 ‘crime scenes’ of plaatsen delict op in het straatbeeld, voorzien van vrouwenschoenen en ook hier en daar mannenschoenen. Nabij het Administratief Centrum staat er ook een schoenenpaar. Ze visualiseren op pakkende wijze de 150 slachtoffers van potentieel dodelijk partnergeweld die in 2018 in België door de parketten werden geregistreerd.

Strijd voor gelijkheid

“Op de twintigste editie van onze Wittelintjesactie nodigen we de bevolking uit om even stil te staan bij dat hoge cijfer”, zegt Kelly Delboo, voorzitster van de initiatiefnemende Vrouw & Maatschappij, een afdeling van CD&V. “Zo kan iedereen zich bewust worden van het feit dat we allemaal – autoriteiten én burgers – kunnen helpen om dat cijfer naar beneden te krijgen. Gendergerelateerd geweld is een doelbewuste aanslag op de gelijkheid van vrouwen en mannen. Wij willen een samenleving waarin elke vrouw, elke man en elke transpersoon een volwaardige en gelijke positie heeft en waarin niemand wordt gediscrimineerd of moet lijden onder geweld door hun geslacht, gender of genderexpressie.”

De actie loopt van 20 tot 25 november. Bijzonder comité-raadslid Donata Tournoy en gemeenteraadsleden Kathleen Bruneel, Lieve Dehaemers en Annie Cool steunen de actie. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier