Coronavirus krijgt toch weer greep op West-Vlaamse woonzorgcentra

Olaf Verhaeghe

De daling in de coronacijfers van de West-Vlaamse woonzorgcentra zet zich niet door. Ondanks het voorzichtig goede nieuws begin deze week blijkt het aantal besmettingen bij zowel bewoners als personeelsleden opnieuw toe te nemen. Ook elders in Vlaanderen krijgt corona almaar meer greep op de rusthuizen.

De cijfers over het aantal coronabesmettingen in de Vlaamse woonzorgcentra van het Agentschap Zorg en Gezondheid zagen er begin deze week voor het eerst in lang licht positief uit. Uit de gerapporteerde gegevens van het vorig weekend kon een daling in het aantal besmettingen bij bewoners en personeelsleden worden opgemaakt.

Maar spijtig genoeg zet die trend zich niet door. Het coronavirus vindt opnieuw ingang in de West-Vlaamse woonzorgcentra. Waar er maandag nog 733 bewoners besmet waren, stijgt dat cijfer opnieuw naar 887 op donderdag. Bij 782 rusthuisbewoners gaf een coronatest definitief uitsluitsel, bij 105 anderen is er op basis van de symptomen een sterk vermoeden van covid.

Ook bij de personeelsleden nam het aantal besmettingen in de loop van de week opnieuw toe. Maandag waren er nog 361 al dan niet met een test bevestigde besmettingen, donderdag liep dat cijfer op tot 441. Bij 398 onder hen bood een test zekerheid, een nieuwe piek in deze tweede golf.

Jammer genoeg blijft het virus in de West-Vlaamse woonzorgcentra ook mensenlevens eisen. Maandag bleken 12 bewoners aan de gevolgen van het virus te zijn overleden, dinsdag kwamen daar nog 14 overlijdens bij. Ook op woensdag en donderdag stierven respectievelijk acht en zes rusthuisbewoners. Het trieste totaal sinds het begin van de tweede golf in de woonzorgcentra komt zo voor West-Vlaanderen op 73 overlijdens in woonzorgcentra te staan.

Oost-Vlaanderen en Antwerpen zwaar getroffen

Het virus wint trouwens niet alleen in West-Vlaamse woonzorgcentra opnieuw aan kracht. Ook in de andere provincies steeg het aantal besmettingen de afgelopen dag. Oost-Vlaanderen en Antwerpen zijn met ruim 1.300 besmettingen onder rusthuisbewoners veruit de zwaarst getroffen provincies. In Limburg zijn er 186 besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra. In Vlaams-Brabant zijn nu 553 bewoners besmet, al zet de daling zich daar net wel voorlopig voort.

Ook wat besmette personeelsleden betreft zijn Oost-Vlaamse en Antwerpse woonzorgcentra er het ergst aan toe. In Oost-Vlaanderen zijn 585 medewerkers besmet, in Antwerpen gaat het om 553 personeelsleden. Vlaams-Brabant (202 besmettingen) en Limburg (98) zijn een pak minder erg geraakt.

In heel Vlaanderen werden donderdag 34 overlijdens gerapporteerd: zes in onze provincie dus, 13 in Oost-Vlaanderen, 11 in Antwerpen en telkens twee in Limburg en Vlaams-Brabant.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.