Voorzichtig positief: besmettingen in West-Vlaamse woonzorgcentra nemen af

Het aantal besmettingen in West-Vlaamse woonzorgcentra blijft oplopen. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Er is voorzichtig goed nieuws uit de West-Vlaamse woonzorgcentra. Uit de cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat het aantal nieuwe besmettingen bij bewoners en personeel afneemt. Wel vielen er dit weekend twaalf overlijdens te betreuren onder rusthuisbewoners. In Oost-Vlaanderen en Antwerpen houdt het coronavirus wel nog altijd lelijk huis in de woonzorgcentra.

Het lijkt er stilletjes op dat het coronavirus in de West-Vlaamse woonzorgcentra grotendeels onder controle is. Uit de nieuwste cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid is een daling bij het aantal besmette bewoners merkbaar.

Er zijn op dit moment 735 rusthuisbewoners in West-Vlaanderen besmet met het coronavirus. Bij 569 onder hen gaf een test definitief uitsluitsel, bij 166 anderen is een sterk vermoeden van covid. In vergelijking met eind vorige week is dat een daling van meer dan 100 gevallen, al blijft voorzichtigheid natuurlijk geboden.

Ook bij het personeel in de West-Vlaamse woonzorgcentra neemt het aantal al dan niet bevestigde coronabesmettingen af. Waar er voor het weekend nog sprake was van 466 gevallen, werden afgelopen weekend nog 361 besmette personeelsleden gerapporteerd.

Wel stierven zaterdag en zondag 12 rusthuisbewoners aan de gevolgen van het virus, het hoogste cijfer in maanden. Het is al van eind april geleden dat nog zoveel bewoners van woonzorgcentra overleden na een coronabesmetting.

Oost-Vlaanderen en Antwerpen zwaar getroffen

Ook elders in Vlaanderen neemt het aantal besmettingen in woonzorgcentra voorzichtig af, al liggen de cijfers in Antwerpen en Oost-Vlaanderen een stuk hoger dan in onze provincie. In Antwerpen zijn op dit moment 1234 bewoners besmet, al dan niet bevestigd met een test. Oost-Vlaanderen telt 1287 besmette mensen die wonen in een woonzorgcentrum. In Vlaams-Brabant zijn er 596 besmettingen onder de bewoners, Limburg slaagt er met slechts 123 besmette bewoners goed in het virus uit de woonzorgcentra weg te houden.

Wat het aantal besmette personeelsleden betreft, krijgen we een gelijkaardig beeld als we naar de verschillende provincies kijken. Ook hier spannen Antwerpen (579 besmettingen) en Oost-Vlaanderen (575 gevallen) de kroon. Vlaams-Brabant telt nu 240 besmettingen onder het personeel. In Limburgse woonzorgcentra zijn 87 personeelsleden besmet met het coronavirus. Het gaat telkens om de som van de door een test bevestigde gevallen en de mensen bij wie op basis van symptomen een sterk vermoeden van besmetting aanwezig is.

In de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen stierven afgelopen weekend telkens 19 rusthuisbewoners aan de gevolgen van het coronavirus. In Vlaams-Brabant lag het overlijdens onder rusthuisbewoners met zes sterfgevallen aanzienlijk lager. In Limburg stierven zaterdag en zondag twee mensen in woonzorgcentra. In totaal bezweken op 30 oktober en 1 november 58 bewoners van Vlaamse woonzorgcentra aan het coronavirus.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.