Coronaveilig winkelen, wandelen en fietsen in Nieuwpoort

© MVQ
Redactie KW

Nieuwpoort rekent op ieders discipline, geduld en respect om alle inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers een veilige zomer te garanderen. Om alles en iedereen letterlijk in goede banen te leiden, heeft het stadsbestuur een circulatieplan uitgewerkt.

Stadsmedewerkers brachten sjablonen en lijnen aan op trottoirs, wandelpaden en op de Zeedijk. In combinatie met goed zichtbare infoborden zullen deze markeringen voor iedereen zeer duidelijk te begrijpen zijn. Zo zal elke inwoner, tweedeverblijver en bezoeker zich de voorschriften vlot eigen maken.

We doen ook een beroep op de individuele verantwoordelijkheidszin“, benadrukt burgemeester Geert Vanden Broucke. “Onze volledige ploeg heeft keihard gewerkt om Nieuwpoort zo goed mogelijk voor te bereiden op de zomer en om alles en iedereen zoals altijd in de beste omstandigheden te ontvangen. De reeks nieuwe maatregelen die dit meebrengt, is absoluut noodzakelijk, zodat iedereen hier in alle rust én veiligheid kan genieten. Maar onze inspanningen zullen alleen hun nut bewijzen als we allemaal ons steentje bijdragen en de voorschriften goed opvolgen. Ons plan kan alleen maar lukken dankzij discipline, respect, geduld en gezond verstand.”

De Nieuwpoortse strategie focust sterk op het naleven van ‘social distancing’, onder meer door grote mensenstromen op te splitsen. Het circulatieplan wordt getest vanaf maandag 11 mei.

Gescheiden fiets- en wandelroutes

Fietsers en wandelaars dienen zoveel mogelijk uit elkaars vaarwater te blijven. Op de Zeedijk en langs de Havengeulpromenade staan fietsers daarom hun plek af aan de wandelaars. Wie via de promenade naar Nieuwpoort-Bad wandelt, blijft op het houten gedeelte van de wandelweg. In omgekeerde richting wandelt men op de nu geannuleerde fietsweg met rode klinkersteentjes. De Zeedijk is voorbehouden voor wandelaars. Die houden in hun wandelrichting steeds rechts aan. Enkel kleine gocarts voor kinderen tot 12 jaar kunnen daar in de wandelrichting meerijden. Fietsers nemen voortaan de Albert I-laan, de Ventweg en de Dienstweg Havengeul. Op verschillende plaatsen langs de fietsroutes zijn er fietsenstallingen voorzien, o.a. in de zijstraten van de Zeedijk. In het winkelstraatgedeelte van de Albert I-laan volgen voetgangers, ook wanneer ze op de rijweg wandelen, de aangeduide wandelrichting. Op een nieuwe randparking ter hoogte van het Kattesas kan een 60-tal voertuigen parkeren.

Wachtstippen en ontsmettingspunten

De Stad heeft ook maatregelen genomen om wachtrijen efficiënt en veilig te organiseren wanneer winkels en andere handelszaken weer openen. Wie aanschuift om een winkel binnen te gaan, doet dit op speciale wachtstippen, die op de grond zijn geschilderd om de sociale afstand te garanderen. Voorlopig zijn er al wachtstippen aangebracht bij bakkers en supermarkten, maar het aantal wordt uitgebreid. Op verschillende plekken in Nieuwpoort-Bad komen ook ontsmettingsdispensers om de handhygiëne na te leven, zeker vóór en na het binnengaan van handelszaken.

Op drukke punten worden stewards ingezet, te herkennen aan hun T-shirt of trui met het logo van Stad Nieuwpoort. Zij geven passanten informatie over het circulatieplan en zien toe op de correcte toepassing ervan. In een eerste fase zullen de stewards te zien zijn in de winkelstraten (Albert I laan en Lombardsijdestraat), op de Zeedijk, langs de Havengeulpromenade en op de Ventweg Kaai in Nieuwpoort Stad (ter hoogte van de viswinkels). Later gaan ze ook aan het werk bij de tramhaltes in de Elisalaan en op de wekelijkse vrijdagmarkt op het Marktplein. (MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier