Corona dwarsboomt ontwikkelingshulp aan Rwanda

(gf)
Redactie KW

Al voor de tiende keer zouden Ronny Verbrugghe en Christine Maeseele uit Ardooie afreizen naar Rwanda. Om de twee jaar bezoeken ze het Afrikaanse land om de ontwikkelingsprojecten ter plaatse op te volgen. Maar het coronavirus dwarsboomt die plannen.

De geplande barbecue om geld in te zamelen gaat niet door. Hun tiende reis naar Rwanda wordt uitgesteld. “Misschien wel tot volgend jaar”, zegt Ronny. Maar toch laten ze vanuit België Rwanda niet los. Via sociale media en via mail houden ze contact met de verantwoordelijken voor de verschillende projecten ter plaatse. “Rwanda is momenteel zwaar getroffen door crisissen. Sommigen spreken er zelfs over het einde van de wereld. Begin dit jaar was er een regenseizoen dat nooit eerder zo hevig was geweest. Het water dat vanop de heuvels naar beneden stroomde, heeft heel wat huisjes verwoest.”

Nu komt de coronacrisis er nog bovenop. “In een land zonder medische infrastructuur zoals bij ons en waar beschermingsmiddelen schaars zijn, is dat een drama. Er zullen veel middelen nodig zijn om deze crisis in te dijken en om de overlevenden bij te staan”, weet Ronny.

Straatkinderen

De projecten die Ronny en Christine op eigen initiatief ontwikkeld hebben, zijn eerder kleinschalig. “Geen dure organisatiekosten, maar directe hulp aan organisaties daar die het nodig hebben en zo een meerwaarde brengen bij de bevolking”, klinkt het. “Door steunacties en door de bijdrages van zoveel mensen in onze regio, volharden wij. De barbecue, de actie met de klaaskoeken, de giften, het sober maal… missen hun doel niet.”

Ronny en Christine bouwen zeer concreet een achttal projecten uit. Enkele projecten hebben tot doel de mensen een stem te geven in dit land waar de kloof tussen arm en rijk bijzonder groot is. Caritas is een hulppost waar actief wordt mee samengewerkt. Daar gaan de lokale verantwoordelijken maandelijks met een pakket hulpgoederen bij de meest noodlijdenden. Er is financiële hulp bij zware medische kosten. Aan straatkinderen wordt er onderwijs verschaft en ook de lokale Chiro geniet hun steun. Chiro heeft in Rwanda een andere opdracht: de aangesloten jongeren helpen er mensen met een handicap. Met het lokale ACW wordt samengewerkt om de landbouwtechnieken te beheersen en zo in eigen behoeften te voldoen. “Het nieuwste project dat we ondersteunen, is Huis Maraine. Daar worden vondelingen opgevangen en baby’s uit crisisgezinnen”, vult Ronny aan.

Steunen

Daarmee zijn niet alle behoeften gelenigd, maar Ronny en Christine zijn ervan overtuigd dat hun inspanningen soelaas brengen bij wie het nodig heeft. Nu de barbecue niet kan doorgaan, kunnen mensen die het wensen toch hun steun bezorgen. Dit kan via de rekening van Kontinenten waar vanaf een storting van 40 euro een fiscaal attest wordt afgeleverd. De gelden worden doorgestort aan Ronny en Christine. (Jan Maeseele)

Info: 0497 46 69 85 of rvb107@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier