Conservatoriumleerlingen spelen tijdens 10de editie Bach Academie

Acht leerlingen, met schepen Ann Soete en directeur Michaël Vancraeynest. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tijdens de tiende editie van de Bach Academie in het Concertgebouw vertolken acht leerlingen van het stedelijk conservatorium in de inkomhal preludes en fuga’s van Bach. De jongste leerling is amper elf jaar oud, de oudste 51.

De tiende editie van de Bach Academie, een jaarlijks muziekfestival rond de barokcomponist J. S. Bach en zijn tijdgenoten in het Concertgebouw, zet nog tot en met zondag 19 januari de deur naar Bachs privéleven op een kier. “We nemen een kijkje in zijn huis en de vele activiteiten die daar plaatsvonden. Het was in Bachs huis een komen en gaan van studenten. Om die gezellige muzikale sfeer op te roepen hebben wij de leerlingen van het conservatorium gevraagd om het publiek voor de concerten te verrassen met klavierwerkjes van Bach”, verduidelijkt Hanne Pirlet van het Concertgebouw.

Harry Potter

Wij trokken naar het conservatorium en polsten naar de passie die acht Brugse leerlingen voor Bach voelen. De jongste is Floris Makay (11), leerling aan de Steinerschool en zoon van een professionele gitarist: “Ik heb, net als mijn mama, eerst twee jaar klavecimbel gespeeld, maar ik wou meer actie! In feite leerde ik piano spelen om de filmmuziek van Harry Potter te kunnen spelen. Het is mijn eerste jaar piano aan het conservatorium. Bach is moeilijk, want je linker- en je rechterhand moeten aparte melodietjes uitvoeren.”

“Bach is voor mij het ideale tegengewicht voor Pearl Jam”

Ester Astaes (13), leerlinge van Sint-Leo/Hemelsdaele, twijfelde zes jaar geleden tussen harp en piano: “Mijn mama geeft lessen notenleer aan het conservatorium. Ik hou van een uitdaging, vandaar mijn passie voor Bach.”

Muzikaal gezin

Johanna Sercu (14) uit de Sint-Jozefshumaniora volgt al zes jaar piano: “Ik kom uit een muzikaal gezin: papa componeert, mama dirigeert het Brugs inclusiekoor Cantare con Amore. Als je een partituur van Bach foutloos kunt uitvoeren, geeft dat voldoening.”

Suhail Fares (16) zal de dag voor en de dag na zijn zeventiende verjaardag Bach vertolken: “Niet op mijn verjaardag, want dan vier ik”, zegt deze leerling van de Steinerschool, die twee jaar geleden van zijn vader en elektronische piano kreeg.

Merijn Calis (17), leerling aan het Sint-Andreasinstituut, is al twaalf jaar in de ban van de piano: “Het is nu mijn derde jaar aan het conservatorium. Ik ben een grote fan van Muse en speelde tot voor kort alleen romantische muziek aan de piano. Tot ik een prelude van Bach onder de knie kreeg!”

Fé Verheyen (15) uit het Sint-Lodewijkscollege wou tien jaar geleden, toen ze in de derde kleuterklas iemand hoorde piano spelen, absoluut dat instrument leren: “Bach vormt het ideale tegengewicht voor mijn andere favoriete groep, met name Pearl Jam!”

Vingermotoriek

Ella Cappelle (16) uit Sint-Lodewijks houdt al van in haar kinderjaren van Bach: “Met zijn zestiende noten is hij dé ideale componist om je vingermotoriek te oefenen.”

Verzekeringsagent Sven Warmoes (51) kreeg als kind pianoles, maar liet dat instrument twintig jaar links liggen: “In 2015 ben ik herbegonnen. Waarom Bach? Hij is de grootste componist aller tijden. Een bovenaards genie! Elke dag ontdek je iets nieuws in zijn gelaagde muziek. Bij Bach heeft elke noot zijn betekenis.”


Info: www.concertgebouw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier