Complex Maxicon langs Rijksweg in Roeselare afgewerkt: “Het is een pareltje”

Emmanuel Bekaert voor het nieuwe hoofdkwartier van Maxicon. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Emmanuel Bekaert voor het nieuwe hoofdkwartier van Maxicon. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Philippe Verhaest

U kan er onmogelijk naast kijken wanneer u de R32 neemt: de nieuwe thuishaven van Maxicon is een architecturaal pareltje geworden. De plek biedt een thuis aan de vier bedrijven van ceo Emmanuel Bekaert. “Hier zitten we voor héél lang gebeiteld”, zegt hij trots.

Toen Emmanuel Bekaert (43) in 2015 met Maxicon (gespecialiseerd in het outsourcen van technische profielen, red.) van start ging, stond enkel zijn vrouw Sophie Vangheluwe (35) op de loonlijst. Anno 2020 is het personeelsbestand aangegroeid tot 175 en de kantoren in Ardooie, pal aan het op- en afrittencomplex van de E403, waren al een hele poos te krap geworden.

Daarom ging de Ardooienaar op zoek naar een nieuw onderkomen. “Dat vond ik in 2018 op het bedrijventerrein van de WVI in de Onledebeekstraat in Beveren”, legt hij uit. “Op een site van 5.000 vierkante meter hebben we een kantoorgebouw van 1.200 vierkante meter opgetrokken, aangevuld met een loods van 900 vierkante meter voor Spanorama en Certipower.”

Duurzame technieken

Goed voor een investering van om en bij de 4,5 miljoen euro, met een state of the art pand als resultaat. “Naast Maxicon huizen ook onze andere bedrijven AM Group, Spanorama, Certipower en Absolute Jobs hier”, klinkt het. “Zo hebben we alles onder één dak en versterken ze ook elkaar. We wilden ook bewust in dezelfde regio onze uitvalsbasis hebben. In Ardooie vonden we geen geschikt terrein, maar hier hebben we een prachtige locatie gevonden.”

Het nagelnieuwe complex is een architecturaal pareltje. “Een bewuste keuze, want onze nieuwe thuis is ook het visitekaartje van onze bedrijven”, beklemtoont Emmanuel. “Voor het ontwerp hebben we een wedstrijd georganiseerd, die uiteindelijk door SOM Architecten uit Diksmuide gewonnen werd. Zij tekenden een meerlagig gebouw uit en dat werd volledig ter plekke opgebouwd. Prefab was hier niet aan de orde.”

“Het hele pand draait volledig op hernieuwbare energie”

“We hebben ook voor de meest duurzame technieken gekozen. Het hele pand is zo goed als energieneutraal en we hebben honderd zonnepanelen geïnstalleerd. Die moeten ons de mogelijkheid geven om voor de volle honderd procent op hernieuwbare energie te draaien. Zonwerende beglazing moet de koellast zo laag mogelijk houden. Koelen en verwarmen gebeurt via een warmtepomp, met een uitgekiend ventilatiesysteem als ruggensteun.”

Strijkdienst

Ook aan de welzijn van de werknemers is gedacht. Zo is er een ontspanningsruimte met een biljart en tafelvoetbal, kan er er op het stemmig binnenterras verpoosd worden en moet het dakterras op zonnige en zomerse dagen een hotspot worden. “Vanaf volgend jaar zullen we iedereen ook een gratis strijkdienst aanbieden. Terwijl onze mensen hun job doen, zal hun volle strijkmand ter plekke vakkundig weggewerkt worden. Zo hebben ze thuis een extra uurtje voor wat echt belangrijk is: hun gezin.”

Het hele gebouw biedt nu ruim plaats aan iedereen die bij Maxicon, AM Group, Spanorama, Certipower en Absolute Jobs werkt, maar is tegelijk wat op ‘de groei’ gebouwd. “Er is nog ruimte voor een twintigtal extra mensen”, stelt Emmanuel. “Dit is immers onze definitieve uitvalsbasis. Die willen we straks ook met de nodige luister inhuldigen. Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om nu een feestelijke opening te organiseren, maar we hopen om dat feestje in juni volgend jaar wél te kunnen laten plaatsvinden. Dan klinken we op de toekomst van onze ondernemingen én mensen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.