Commercieel directeur van Essevee Miguel De Ruyck openhartig over overleden broer

Miguel De Ruyck (links) in overleg met ceo Eddy Cordier en persverantwoordelijke Jeroen De Volder. © MVW
Redactie KW

“Het gaat goed met SV Zulte Waregem, dank u.” Na de 6-0-zege tegen Cercle Brugge heeft de ploeg van Francky Dury weer voeling met de top-zes. Ook op extrasportief vlak draait alles op volle toeren. Sinds medio september is de leiding van de commerciële cel in handen van Miguel De Ruyck. Kiezen om het roer bij Essevee over te nemen, was voor hem ook een emotionele keuze. “In december is het zes jaar geleden dat mijn broer, die een kind aan huis was bij de club, stierf.”

Miguel De Ruyck (45) heeft een heel emotionele link met de club. “Mijn broer Emiel was de bezieler van Publi Dema en was de leverancier van alle visuele publiciteit voor de club. In december is het zes jaar geleden dat hij stierf aan een hartaderbreuk. Dat gebeurde op een zaterdagnacht, de dag voor hij op de club een levensgroot portret van Francky Dury zou leveren om de coach te huldigen voor zijn 250ste wedstrijd in eerste klasse. SV Zulte Waregem heeft Emiel altijd een warm hart toegedragen, dat heb ik oprecht gewaardeerd.”

De commerciële manager is allesbehalve een groentje in het commerciële luik van de sportwereld. Voor hij begin dit jaar voor SV Zulte Waregem begon te werken, was hij zes jaar actief als nationaal account manager sport bij AB Inbev. “We zijn erg blij met de komst van Miguel”, onderstreept ceo Eddy Cordier. “Zijn kwaliteiten, persoonlijkheid, netwerk én ervaring zijn een absolute meerwaarde voor onze club.”

Bij AB Inbev was Miguel De Ruyck verantwoordelijk voor de relaties van het bedrijf met partners in het voetbal en de wielersport. “AB Inbev is partner van twaalf van de zestien clubs uit de Jupiler Pro League en bevoorraadt ook heel wat teams in 1B. Ik onderhandelde de deals en zag erop toe dat de gemaakte afspraken effectief werden gerespecteerd. Ook in het wielrennen voel ik me als een vis in het water. Daar waren we vooral actief in het veldrijden. Voor een commerciële partner is dat een totaal ander gegeven dan het voetbal. De cross draait rond eendagsevenementen, telkens op een andere plaats ergens te lande. Ik merkte er tot mijn tevredenheid dat de beleving groeide, met dank aan de dames- en jeugdcategorieën. Voetbal gebeurt binnen een totaal ander kader: om de twee weken een wedstrijd in een stadion, waarbij je supporters en zakelijke partners ontvangt in een mooie infrastructuur.”

Welke redenen lagen aan de basis van je beslissing om professioneel een nieuwe weg in te slaan?

“Ik deed mijn job bij AB Inbev echt nog graag, maar de ‘work life-balans’ was door de jaren heen volledig verstoord geraakt. De verbinding Aalter-Leuven is sowieso geen pretje. Bovendien sliep ik circa de helft van het jaar buitenshuis. Dat was ook voor mijn vrouw, zoon en dochter geen fijne situatie. Toen deze opportuniteit mijn pad kruiste, was de teerling dan ook snel geworpen. Temeer ik hier de kans krijg mee te werken aan een uniek project.”

Wat maakt dat project zo uniek?

“Deze club heeft de voorbije vijf jaar, mede onder impuls van meerderheidsaandeelhouder Tony Beeuwsaert, liefst 24 miljoen euro geïnvesteerd in het opwaarderen van de accommodatie, met drie nieuwe tribunes en een oefencomplex. Bovendien is de raad van bestuur volledig Vlaams, met acht West-Vlamingen en twee Oost-Vlamingen. Essevee staat voor een familieclub in volle groei, waarbij het beleid wordt bepaald voor en door mensen uit de regio. Dat is vrij uitzonderlijk in het moderne voetbalbestel, want heel wat clubs uit 1A en 1B moeten het vooral van buitenlandse investeerders hebben.”

De site rond het stadion wordt dé toegangspoort tot Waregem

“Die regionale verankering draagt bij tot de nationale uitstraling. Bovendien voel je dat SV Zulte Waregem op een kruispunt staat: we gaan er alles aan doen om extra sportief een structuur te creëren die toelaat om verder te groeien en dé referentie in Zuid-West-Vlaanderen te worden.”

In hoeverre heeft de club commercieel geleden onder twee, op sportief vlak, minder goede jaren?

“Uiteraard ben je afhankelijk van hoe het team presteert, dat voel je rechtstreeks. Toch merken we dat de loyaliteit onder de commerciële partners groot blijft, vooral omdat Essevee op zakelijk vlak iets te bieden heeft voor elke ondernemer: van de bakker om de hoek tot Paul Renson, iedereen voelt zich betrokken en wil graag deel uitmaken van het verhaal. Veel kmo’s en grote bedrijven zijn gevestigde waarden in de regio, die zich met plezier linken aan Essevee. Mede daardoor is het management erin geslaagd een prachtig stadion neer te zetten met mooie kantines, en de Zuidercorner met haar skyboxen als exponent. Heel wat ruimtes in het stadion kunnen door bedrijven worden gehuurd via onze evenementencel Ballroom, die ook de uitbating van Hippologgia op de hippodroom verzorgt.”

Commercieel manager Tyas Kastelijn trok onlangs naar AA Gent. Welk gevolgen heeft dat voor de commerciële cel?

“We zijn volop alle opties aan het bekijken om ons op de best mogelijke manier te organiseren. Met een team van drie voltijdse krachten en twee freelancers is heel wat knowhow en ervaring aan boord om deze club voor te bereiden op de toekomst, waarin we verder willen groeien. Daarin willen we inzetten op drie pijlers: sfeer, beleving en engagement. Bij Essevee luisteren we naar iedereen. Van de onze grootste zakenpartner tot de supporter in de sfeertribune: iedereen is even belangrijk. ‘Tope’ bepalen zij grotendeels de identiteit van onze club.”

Hoe uitdagend is die missie in een regio die bulkt van de voetbalclubs op het hoogste niveau?

“West-Vlaanderen, en zeker de as tussen Frankrijk en Gent (Moeskroen, KV Kortrijk, SV Zulte Waregem, AA Gent) ademt voetbal. Waregem mag dan één van de kleinste steden met een voetbalclub in eerste klasse zijn, het is wel een walhalla van ondernemerschap. Binnen een straal van 20 kilometer rond Waregem is het ongelooflijk hoeveel bedrijven en zakelijk talent er aanwezig is. Dat weerspiegelt zich ook in de beleving rond onze club. Met een zeer actieve Business, Young Business en Ladies Business Club zijn we een voorloper en trendsetter, het illustreert het brede draagvlak dat Essevee in de streek heeft.”

In welke mate biedt de uitbouw van de site rond het stadion mogelijkheden?

“Dit wordt dé toegangspoort tot Waregem. Akkoord, in afwachting daarvan moeten we eerst drie jaar op een werf leven, wat inspanningen zal vergen van iedereen. Het afgewerkte plaatje – met twee appartementsgebouwen, een hotel, een kantoorgebouw en een grote parking – zal evenwel top zijn. Zeker het hotel creëert een meerwaarde, maar sowieso kan de ontwikkeling van de site veel mogelijkheden tot synergie bieden. En ploegen die op bezoek komen, zullen na afloop geen excuus hebben om geen pintje te blijven drinken, want ze kunnen letterlijk voor onze deur slapen (lacht).” (Bart Vancauwenberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier