Cibe Vandewalle ruilde het Damse platteland in voor de Brugse binnenstad

Cibe Vandewalle: "Het was zalig om in de bijna verlaten historische binnenstad te lopen tijdens de coronacrisis." (foto Davy) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Elke week duikt KW/ Brugsch Handelsblad in het hart van de wijken en gaat het in gesprek met een figuur die zijn buurt uitademt. Deze week is dat lerares en verantwoordelijke voor de Brugse Lokaalmarkt Cibe Vandewalle (30) uit het Genthof. Zij ruilde het Damse platteland in voor wonen in de Brugse binnenstad

“De coronaperiode heb ik goed doorstaan. Brugge was eens niet overgeleverd aan de toeristen. Het was zalig om in de bijna verlaten historische binnenstad te lopen”, bekent Cibe Vandewalle, die pas sinds een half jaar in het Genthof woont, maar per se in het Brugse stadscentrum wou gaan wonen.

Waarom die voorkeur voor de stad?

“Een deel van mijn leven heb ik doorgebracht in het landelijke Damme, ik wou liever wat centraler wonen. Dichter bij mijn werk. Ik voel mij een stadsmens, ook al ben ik grotendeels in Damme grootgebracht.”

Hoe zou je de buurt waar je woont omschrijven?

“Ik woon pal in het centrum, net buiten de toeristische drukte. Je hebt hier in de wijk Sint-Gillis alles in de buurt. Mijn boodschappen doe ik uiteraard wekelijks op de Lokaalmarkt in Sint-Kruis, maar ik trek ook naar de vlakbij gelegen Woensdagmarkt. Er is ook een superette in de buurt. In mijn straat is er heel wat leven: ambachtelijke ateliers, leuke winkeltjes. Er wonen veel ondernemers. Er gebeurt hier van alles.”

Zijn er pijnpunten?

“Ik zou echt niet weten wat. Alleen al voor het zicht op het water van de Sint-Annarei, bij ondergaande zon, zou ik in deze buurt willen wonen. Vanop het brugje heb je een hemels zicht op het Jan van Eyckplein.”

Je wou dichter bij je werk wonen. Je hebt twee jobs…

“Ik geef sinds 2012 les: ik geef de vakken voeding en natuurwetenschappen in het Technisch Instituut Blydhove-Mariawende, waar ik zelf ook middelbaar onderwijs gevolgd heb. Daarnaast ben ik in bijberoep marktmanager van de Lokaalmarkt: elke vrijdagnamiddag houden lokale boeren een markt in de voormalige kerk in de Karel van Manderstraat in Sint-Kruis. Een tijdelijk onderkomen, want de aanpalende school heeft de kerk aangekocht en wil er een sport- en recreatieruimte van maken. Wanneer we weg moeten, weet ik niet. Maar de zoektocht naar een nieuwe locatie is bezig.”

Er wordt wel eens over de mobiliteit in de Brugse binnenstad gesakkerd…

“Ik doe alles met de fiets of te voet en ondervind dus geen mobiliteitsproblemen.”

Vanwaar die interesse voor de korte keten en lokale landbouw?

“Na mijn secundair in Blydhove-Mariawende heb ik in Gent voeding en dieetkunde gestudeerd, met een postgraduaat diabetes educator. Enkele jaren geleden heb ik het initiatief De Buurderij in Brugge opgezet, een gelijkaardig initiatief als de Lokaalmarkt. Tijdens mijn studies ontdekte ik hoe groot de impact van ons consumptiegedrag op de natuur en het klimaat is. Ik raakte diep doordrongen van het nut van de korte keten. Lokaal kopen is niet alleen duurzamer, maar ook eerlijker. Bovendien is de kwaliteit en versheid van lokale producten een grote meerwaarde. Het verschil met groenten en fruit uit de supermarkten merk je zo. Toen ik vernam dat drie jonge gasten uit Deerlijk een Lokaalmarkt opgericht hadden, overtuigden de producenten van De Buurderij de lokale boeren mij om dat ook in Brugge te doen. In november 2018 zijn we er hier mee gestart. Er zijn nu al op vier locaties in West-Vlaanderen Lokaalmarkten. Ikzelf ben enkel verantwoordelijk voor die in Brugge.”

En toen kwam corona. Hoe groot was de impact op de

Lokaalmarkt Brugge?

“De markt is slechts één weekje gesloten geweest, we zijn vrij snel overgeschakeld naar een systeem met online bestellingen. Die zijn een groot succes. We blijven dit aanbieden, ook nu de Lokaalmarkt weer zijn deuren geopend heeft op vrijdagnamiddag.”

Wagen al veel mensen het om naar de Lokaalmarkt te gaan? Of zijn ze bang om besmet te geraken?

“De eerste week verliep kalm, de mensen hebben wat afgewacht. Maar we nemen de nodige veiligheidsmaatregelen, met handgel, een wandelparcours en voldoende plaats voor social distancing. We raden de bezoekers ook aan om een mondmasker te dragen. We stellen vast dat de oudere generatie terug is. Zij willen het fruit en de groenten zelf zien, vooraleer ze hun aankopen doen. De jongere generatie blijft online kopen. Zij appreciëren het snelle afhaalsysteem, omdat ze minder tijd hebben. Ik heb de indruk dat steeds meer mensen het belang van de korte keten inzien en doelbewust de plaatselijke economie willen ondersteunen met het aankopen van lokale producten. Dat doet mij veel plezier.”

Hoe heb je zelf de pandemie beleefd?

“Al bij al goed. Ik was blij dat ik drie maanden lang een wat rustiger agenda had. En zoals gezegd: Brugge werd teruggegeven aan de Bruggelingen, je kon eens ademen zonder toeristische drukte.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier