Charlotte Deseins is voorzitter van nieuwe vzw Kustcampings: “Negatieve connotatie rond campings omvormen tot iets positiefs”

Charlotte Deseins.©Myriam Van den Putte MVO
Charlotte Deseins.©Myriam Van den Putte MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Charlotte Deseins (33), de uitbaatster van Camping Eureka-Bloemenduin in Koksijde, is voorzitter van de kersverse vzw Kustcampings, die een honderdtal campings verenigt. Die genereren een jaaromzet van ongeveer 200 miljoen euro, en willen zich sterker profileren: “We willen ons unieke DNA in de verf zetten en regionale accenten leggen.”

“Door de coronapandemie zijn we als campinguitbaters nog meer gaan beseffen hoe belangrijk sociaal contact is”, vertelt Charlotte. “Zo groeide het idee om een digitaal forum op te starten waarop alle uitbaters van kustcampings elkaar beter zouden leren kennen. Maar op digitale meetings mis je het échte contact: voor en na, tussen pot en pint, ontstaan soms fantastische initiatieven! Uiteindelijk is het een échte vzw geworden, die uitbaters van kustcampings met elkaar verbindt.”

Netwerkmomenten organiseren

“Het is onze ambitie om de samenwerking met Westtoer te versterken, zonder in het vaarwater te geraken van de beroepsorganisatie Recread, die al decennia de belangen van de sector behartigt. Wat we wel willen? De negatieve connotatie rond campings omvormen tot iets positiefs. We willen promotiecampagnes op poten zetten die ons unieke DNA in de verf zetten en regionale accenten leggen. We denken aan samenwerkingsprojecten zoals groepsaankopen, een duurzaam beleid uitstippelen, netwerkmomenten organiseren met bijvoorbeeld een brandweeroefening voor campinguitbaters… We hopen ons eerste grote wapenfeit te realiseren eind november: een ‘fin-de-saison’-moment om met alle collega’s het seizoen door te spoelen!”

Camping Eureka

Maar ook haar eigen camping vraagt natuurlijk haar bijzondere aandacht. “Eigenlijk is tante Lily , de zus van mijn opa, destijds gestart met Camping Eureka”, legt Charlotte uit. “Even verderop kwamen kinderen uit de Borinage, de streek van de mijnwerkers in Henegouwen, op vakantie in vakantiecentrum Le Lys Rouge. Maar daar was geen plaats voor de ouders die graag mee wilden komen. Voor die mensen was de camping van mijn tante een betaalbare oplossing.”

“In de jaren 80 hebben mijn ouders Jan en Martine Deseins de camping overgenomen, en wat later kochten ze het domein Bloemenduin erbij, dat zo’n driehonderd meter verder ligt. In 2015 ben ik mee in het bedrijf gekomen, en mijn huis staat nu ook op camping Bloemenduin. Mijn broer Brecht (31) zal camping Eureka overnemen.”

Mix van mogelijkheden

“Het is de bedoeling om als verblijfpark een mix van toeristische kampeerplaatsen aan te bieden, met jaarplaatsen, huurchalets en verhuurplaatsen voor campers, caravans en tenten. Onze ambities? Meer inspelen op de verhuurmarkt en daarin onze duinen nog meer centraal stellen. Het natuurlijke aspect daarvan willen we doortrekken door voor nog meer inheemse beplanting te zorgen. En onder het motto ‘het kan altijd nog een stukje beter’ bieden we nu ook ontbijt en broodjes aan.”

“Voorts hebben we plannen om ook de kerstvakantie in te vullen. We zoeken dus oplossingen voor de koude dagen: nog meer voorzieningen, de isolatie herbekijken… En vanzelfsprekend vragen we via enquêtes de mening van onze gasten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier