Cavalerie krimpt fors, onze provincie blijft gespaard

© DC
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De cavalerie van de federale politie krimpt fors. In tien jaar tijd is het aantal politiepaarden meer dan gehalveerd door besparingen. Vooral voor West-Vlaanderen – met zijn strand, de transmigratieproblematiek en vijf eersteklassers in het voetbal – is het belangrijk om dit op te volgen. “Maar we mogen niet klagen, we krijgen vanuit Brussel nog zo goed als evenveel paarden als vroeger”, klinkt het. Dinsdag worden zelfs voor het eerst negen politiepaarden ingezet op Waregem Koerse.

Voor de allereerste keer krijgen de organisatoren van Waregem Koerse volgende week dinsdag de steun van de cavalerie. Liefst negen politiepaarden van de federale politie – de politiepaarden behoren tot de centraal geleide Directie Openbare Veiligheid – zullen op en rond de hippodroom patrouilleren. “Voor het houden van algemeen toezicht en het kanaliseren van de mensenmassa”, zegt Michael Vanden Heede, persofficier van de lokale politiezone Mira. “De ruiters hebben vanop een paard goed zicht op de massa en zijn ook goed zichtbaar voor de mensen die politiehulp nodig hebben. De paarden werken ook drempelverlagend. De mensen aaien de dieren, slaan een praatje met de ruiter… De relatie tussen publiek en politie wordt beter. En tot slot: paarden raken waar voertuigen moeten afhaken, zoals het park Baron Casier, de oevers van de vijvers, de hippodroom…”

Permanent 4 ruiters

Door die specifieke kenmerken zijn de politiepaarden zeer belangrijk in de politionele werking, en zeker voor West-Vlaanderen. Niet alleen om de orde te handhaven bij evenementen en risicowedstrijden – onze provincie heeft het meest aantal eersteklassers -, maar ook voor patrouillewerk in de duinen en op het strand. “Sinds 2015 worden haast op permanente basis vier ruiters ingezet in voornamelijk politiezones Westkust en Brugge in het kader van de transmigratie”, bevestigt de federale politie.

Vier ruiters patrouilleren sinds 2015 permanent langs onze kust in strijd tegen transmigratie

“Maar de paarden worden prioritair ingezet voor evenementen met een grote opkomst, zoals voetbalmatchen, manifestaties of festivals. Daarnaast worden ze ook ingezet voor ontradende patrouilles, zoals lokale overlast. En occasioneel worden de paarden ingezet voor protocollaire opdrachten, zoals de koninklijke escorte op de nationale feestdag. Maar dat is zeer minimaal.”

Minder dan limiet

Bij het kerntakendebat in 2015 werd beslist om het aantal politiepaarden te herleiden tot 110. Die operatie is nu doorgevoerd. Zelfs zo fors dat de federale politie zelfs onder de opgelegde limiet zit. “Op dit moment beschikken we over 91 paarden, maar dat cijfer verandert continue”, klinkt het bij de federale politie. “Er zijn geregeld paarden in opleiding, er zijn er die met pensioen gaan, die geblesseerd aan de kant staan of die helaas zelfs overlijden. Maar in geval van piekmomenten kunnen we steeds een beroep doen op de paarden van de Nederlandse politie. De politiepaarden horen toe aan de zogenaamde Directie Openbare Veiligheid. De aanvragen worden centraal bestudeerd en beantwoord. “Onze paarden worden ingezet op de plaatsen waar hun steun het meest nodig is.”

Heilig Bloedprocessie

Hoewel de stal fors afgebouwd is, zeggen onze lokale politiezones dat ze er voorlopig niet veel van merken. “De enige impact voor Brugge is dat de politieruiters de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie niet meer openen”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. “Voor het overige is de inzet gewaarborgd gebleven, ook bij de risicomatchen aan het Jan Breydelstadion. Bijna dagelijks patrouilleren twee ruiters in Zeebrugge en omgeving, om transmigranten te onderscheppen. Door de besparingen bij de federale politie, nemen wij de stallingskosten op ons.” Ook de politiezone Westkust zegt niets in haar werking te voelen. “Ook hier zijn dagelijks twee paarden, en soms zelfs vier, actief”, zegt communicatieverantwoordelijke Ine Deburchgraeve. “Niet alleen voor de transmigratieproblematiek, maar ook bij evenementen, verdwijningen… Dagelijks zijn ze hier zes uur actief. Vorig jaar kwamen ze zo op 5.203 uren toezicht in onze zone. Nee, ook wij mogen niet klagen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier