Carole ziet Afrika als haar tweede thuis: “Tussen wilde dieren ben ik gelukkig”
De eerste reis van Carole Deschuymere (43) naar Zuid-Afrika in 2003 zorgde voor een ommekeer in haar leven. De magische aantrekkingskracht van die fascinerende natuur, de wilde dieren in hun natuurlijke habitat hebben haar nooit meer losgelaten. Afrika werd haar tweede thuis. De belevenissen van elke reis legde ze vast op de gevoelige plaat. Met haar foto’s won ze prijzen en organiseerde ze expo’s. Het stond in de sterren van het Afrikaanse firmament geschreven: vandaag organiseert Carole haar eigen unieke wildlife-safari’s om haar liefde voor Afrika en haar passie voor fotografie met anderen te delen.
“Ik heb nooit goed geweten wat ik wilde in mijn leven”, vertelt Carole. “Er was nooit een echte klik met mijn omgeving. Ook tijdens de opleiding fotografie die ik een jaar heb gevolgd aan de Academie in Gent, voelde ik dat ik mijn artistieke ei niet kwijt kon. Ik zat op een andere golflengte. Toen ik in 2006 met mijn moeder naar Tanzania trok, wist ik ineens met grote zekerheid waar ik me wél thuis voelde. Dat gevoel was zo sterk dat ik zei: mama, ik blijf hier! Dat kon natuurlijk niet zomaar… In Oostduinkerke had ik mijn eigen kledingzaak, je hangt vast aan verplichtingen en je kunt niet van de ene dag op de andere alles achter je laten. Ik hunkerde naar een volgende reis”, gaat Carole verder.
Beter leren fotograferen
“In 2010 reisde ik naar Botswana, waar ik optrok met een Zuid-Afrikaanse gids die vijf jaar mijn ‘boyfriend’ is geweest. Op latere reizen trok ik samen met hem de bush in. We kampeerden weken in de wilde natuur. Hij leerde me alles over fauna en flora. Hoe je het gedrag van dieren moet interpreteren en hoe je daarop kunt anticiperen, hoe mensen zich moeten gedragen tegenover dieren in het wild… Zo leerde ik hoe je dieren kunt spotten op de juiste plaats en op het juiste moment. Daar, in de natuur en tussen de dieren, voelde ik mij de koning te rijk. Het was fantastisch en ik fotografeerde me te pletter! Alleen was ik teleurgesteld over de resultaten. Daarom besloot ik me bij te scholen en ik leerde op eigen houtje foto’s bewerken, want ik wilde betere foto’s”, klinkt het.
Ik weet welke dieren je het beste kunt benaderen, ik ken zelfs olifanten bij naam
“Mijn inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen: mijn foto’s werden alsmaar beter. Ik werd gecontacteerd door Africa Geographic. Ik had een wedstrijd gewonnen en ze vroegen mij of ik fotoreizen wilde begeleiden. Later heb ik nog drie jaar voor een andere reisorganisatie gewerkt. Nu heb ik besloten om er fulltime voor te gaan. Vanaf nu kan iedereen op mijn website www.caroledeschuymere.com begeleide privéreizen boeken met groepen tot maximum 6 personen.”
Avontuurlijk maar veilig
Carole maakt duidelijk waarin haar reizen zich onderscheiden van het aanbod van andere reisorganisatoren: “Ik wil totaal iets anders aanbieden dan de typische klassieke toeristensafari’s, die soms echte tourist traps zijn. In de grote toeristische parken drummen de auto’s elkaar opzij en je kunt alleen vanuit de auto fotograferen. Ik bied avontuurlijke maar veilige reizen aan waarbij mensen helemaal in de natuur worden ondergedompeld, met begeleiding van iemand van eigen bodem en de beste lokale gidsen. Beleving is naast fotografie het allerbelangrijkste, zodat ook wie niet fotografeert een fantastische reis meemaakt. We zorgen dat je heel dicht bij wilde dieren komt en wij kennen de beste plekjes waar je de mooiste foto’s kunt schieten. Schitterende bestemmingen die mijn hart hebben gestolen en die ik warm aanbeveel zijn Mana Pools in Zimbabwe en de Okavangodelta in Botswana”, geeft Carole mee.
“Ik weet welke dieren je het beste kunt benaderen, ik ken zelfs de olifanten bij naam! Als je foto’s kunt nemen wanneer ze op hun achterste poten de zaaddozen van de acaciabomen plukken, gaat je hart echt sneller slaan! Het licht in Mana Pools is trouwens uniek. Ik vind het ook fijn wanneer ik tips kan geven om goede foto’s te maken, maar ik wil alle Afrikabezoekers ook respect voor de dieren bijbrengen en duidelijk maken dat iedereen een steentje kan bijdragen aan het natuurbehoud”, besluit Carole.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier