Cafetaria-uitbaters in Kortrijk: een uitstervend ras

Jean-Marc Galloo en Dominique Deschietere. © AXV
Axel Vandenheede

De tijd dat er in de cafetaria van een sporthal of zwembad een vaste uitbater achter de toog stond, is verleden tijd: in Groot-Kortrijk zijn er nog twee. In Rollegem stopt Jean-Marc Galloo er op 31 oktober bovendien mee, waardoor Nick Verhaeghe en Sabine Cottereel in Heule als enigen overblijven. “We zijn bijna twee jaar bezig en eigenlijk hebben we nog niets verdiend”, aldus Nick.

Na het sporten nog napraten met een drankje in de cafetaria: voor veel Kortrijkzanen hoort het erbij. Wel is het zo dat zij almaar vaker hun pintje of frisdrank van een vrijwilliger krijgen. “In het verleden was het zo dat de exploitatie van de cafetaria’s via aanbesteding toegewezen werd aan brouwerijen of zelfstandige uitbaters”, stelt schepen van Mensen en Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD). “Maar sinds een paar jaar is dat veranderd: we willen de cafetaria’s van Kortrijkse sportcentra laten uitbaten door de sportverenigingen die op de betreffende sportsite actief zijn.”

Afscheidsfeestje

“Dat creëert een zekere dynamiek in het sportcentrum én deze manier van werken versterkt de samenwerking tussen de verschillende sportclubs. Het is bovendien een win-winsituatie: de sportclubs hebben zo een eigen clublokaal en genereren extra financiële middelen, terwijl stad Kortrijk de garantie krijgt dat de cafetaria’s op een goede manier uitgebaat worden.”

Momenteel zijn er daardoor nog twee cafetaria-uitbaters actief in Groot-Kortrijk: Jean-Marc Galloo in Rollegem en Nick Verhaeghe – samen met zijn vrouw Sabine Cottereel – in Heule. Al wenkt voor Jean-Marc het afscheid. “Na 18 jaar is het welletjes geweest”, vertelt hij. “De druk om een cafetaria op zelfstandige basis uit te baten is heel groot, ook al heb ik me altijd erg geamuseerd. Op 27 oktober is er een feestje om mijn afscheid te vieren. Daarna ga ik voltijds aan de slag in het magazijn van brouwerij Vander Ghinste.”

Coördinator

De cafetaria van De Weimeersen blijft wel bestaan. Dankzij een samenwerking tussen minivoetbalclub WDP Rollegem en rugbyclub Curtrycke. “We zijn de grootste clubs op deze sportsite en komen goed overeen”, pikt Dominique Deschietere in. Hij is de voorzitter van de rugbyclub. “We hebben samen een vzw opgericht om de cafetaria uit te baten met vrijwilligers. Jean-Marc zal de rol van coördinator op zich nemen. Iemand met zo veel ervaring is alvast van goudwaarde.”

“Jean-Marc heeft een pak ervaring en is van goudwaarde voor dit project” – Dominique Deschietere

In Rollegem wordt zo het voorbeeld gevolgd van sportcampus Lange Munte. Daar hebben basketbalclub Kortrijk Sport CB, volleyteam Kortrijk en handbalclub Apolloon de handen in elkaar geslagen. Arne Vandendriessche: “Deze formule werkt en daarom willen wij ze ook op andere sportsites. In Rollegem, maar ook op het Olympiadeplein. Je hebt daar de chalet van de tennisclub, de voetbalkantine en de cafetaria in de sporthal waarbij Mardavo, Marke-Webis en Olympos Marke samenwerken. De bedoeling is om ook deze laatste samenwerking juridisch te verankeren.”

“In Rollegem zal het om een lightversie gaan”, zegt Dominique Deschietere. “We starten op met twee clubs. Al kunnen de andere verenigingen op De Weimeersen, ik denk aan de petanque of het basketbal, zich aansluiten.”

Jean-Marc Galloo, die bij de werking van zowel WDP Rollegem als Curtrycke is betrokken, ziet alvast veel voordelen. “De cafetaria in Rollegem blijft echt óns lokaal. Je zou de ambiance hier eens moeten zien na een wedstrijd. Ik heb er ook altijd voor gezorgd dat je hier op groot scherm kon kijken naar voetbal- en rugbywedstrijden. Dat zal niet veranderen.”

Nick Verhaeghe staat in het sportcafé van Heule achter de toog.
Nick Verhaeghe staat in het sportcafé van Heule achter de toog.© EDB

Omdat Jean-Marc Galloo binnenkort afhaakt in Rollegem, blijven Nick Verhaeghe en Sabine Cottereel alleen achter. Hun thuisbasis is het sportcafé van Heule, in de sporthal. “We zijn in januari 2017 gestart en hebben het anderhalf jaar héél zwaar gehad”, vertelt Nick. “Dat kwam door de hoge huurprijs: 23.500 per jaar, zonder vaste kosten. Op onze vraag heeft stad Kortrijk die prijs herzien en sinds september betalen we 9.500 euro per jaar.”

Bewakingscamera’s

“Toch blijft het moeilijk. We werken nochtans keihard. Dagen van 12 uur zijn niet uitzonderlijk. Maar onszelf een loon uitbetalen, dat is nog niet gebeurd: elke euro die we verdienen, investeren we opnieuw. In camera’s, bijvoorbeeld, want we kregen deze zomer inbrekers over de vloer. Binnenkort plaatsen we een nieuwe keuken, want de huidige is aan vervanging toe. Ook die betalen we zelf. Gelukkig heb ik een ziektepensioen waarmee we rondkomen, anders waren we er al lang mee gestopt.”

“Elke euro die we sinds januari 2017 verdienden, investeerden we in het sportcafé” – Nick Verhaeghe

Dankzij Nick en Sabine kunnen mensen die in Heule baantjes trekken nog iets drinken in de cafetaria. In de andere twee overdekte zwembaden kan dat niet. Beide sluiten binnen een half jaar. Arne Vandendriessche: “Het zwembad wordt nadien omgevormd tot een site voor gevechtssporten. In de sporthal is vooral BTK-dames actief. De cafetaria wordt op vandaag door deze club uitgebaat, in afwachting tot duidelijk is welke gevechtssportclubs hun thuisbasis zullen hebben in sportcentrum Mimosa.”

Gebruikersovereenkomst

De cafetaria van het Magdalenazwembad is gesloten sinds 1 juli. Noël Beernaert was er lange tijd actief als uitbater. Toch zal de cafetaria de komende maanden nog een paar keer open zijn. “Kortrijkse Zwemkring heeft een gebruikersovereenkomst afgesloten met stad Kortrijk”, aldus KZK-secretaris Bart Dwulf. “We organiseren de komende maanden namelijk een paar wedstrijden in het Magdalenabad. Op die dagen is er altijd veel volk aanwezig en is het een buitenkansje om dan de cafetaria zelf open te houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier