Burgemeesters Koksijde en De Panne not amused met juridische stappen ‘kaviaar-tweedeverblijvers’

Burgemeester Bram Degrieck (De Panne) © MVQ
Redactie KW

Een 50-tal tweedeverblijvers in Knokke-Heist, Koksijde en De Panne neemt samen juridische stappen om geen of minder belasting op hun tweedeverblijf te betalen, nu de coronamaatregelen verhinderen dat ze er tijdelijk gebruik kunnen van maken. Dat schoot alvast bij burgemeester Bram Degrieck van De Panne en burgemeester Marc Vanden Bussche in het verkeerde keelgat.

“Door met modder naar elkaar te gooien, zal corona niet sneller uit De Panne verdwijnen, integendeel!”, stelt Bram Degrieck. “In het VTM-nieuws van dinsdagavond 6 april kondigde meester Bart Engelen, de raadsman van dit handjevol tweedeverblijvers, aan dat er juridische stappen tegen het lokaal bestuur De Panne worden gestart. Zowel ikzelf als alle schepenen (Wim Janssens, Cindy Verbrugge, Stéphane Buyens, Nicolas Luyssen en Michèle Vandermeeren, red.) betreuren dit ongepaste juridische manoever, in volle coronacrisis, ten sterkste!”

Verliezen van handelaars niet te overzien

“Ons lokaal bestuur heeft nu meer dan de handen vol met het ondersteunen van de zorgsector, het nemen van maatregelen om onze lokale handelaars te steunen en de reorganisatie van onze dienstverlening voor onze bewoners. De verliezen voor handelaars zijn mogelijk niet te overzien. Onze lokale handelaars zijn de hoeksteen van onze economie en bloeden momenteel. Onze bewoners rekenen op ons lokaal bestuur om hen door deze moeilijke dagen te loodsen. Onze zorgverleners verdienen alle support. We willen nú ál onze energie stoppen in onze bewoners, onze handelaars, onze zorgverleners en onze veiligheidsdiensten. Zij rekenen op ons! De genotsderving van de tweedeverblijvers is voor ons momenteel van ondergeschikt belang.”

Ambassadeurs van onze gemeente

“We onderstrepen dat slechts een zeer kleine minderheid van de tweedeverblijvers klaagt over het verbod om naar de kust te komen. Het absolute merendeel van de tweedeverblijvers respecteert en ondersteunt de genomen maatregelen. We willen hen dan ook bijzonder danken voor het begrip en het volgehouden geduld. Onze tweedeverblijvers zijn onze vrienden, ambassadeurs van onze gemeente, van ons strand, onze duinen en onze leefomgeving! We zien elkaar graag en zijn graag in elkaars gezelschap! Daarom deze oproep aan zowel inwoners als tweedeverblijvers: scheer niet iedereen over dezelfde kam, en laat ons met respect en deftig taalgebruik met elkaar omgaan. Want geef toe, wat we lezen op sociale media is niet fraai en helpt niemand vooruit. Laat ons nu focussen op het zorgen voor elkaar en onze gemeenschap – samen sterk tegen corona! Discussiëren doen we later wel.”

Burgemeester Marc Vanden Bussche (Koksijde).
Burgemeester Marc Vanden Bussche (Koksijde).© MVQ

Ook Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde vindt dit juridische maneuver totaal misplaatst: “Er zijn nog niet eens betalingsformulieren uitgestuurd voor deze belasting! Dit is enkel een manier om druk te zetten op ons lokaal bestuur. Het gaat altijd om een beperkt aantal tweedeverblijvers die er al 40 jaar een sport van maken om hun tweedeverblijfsbelasting te betwisten. Ze staan er blijkbaar niet bij stil dat ze hiermee de tweedeverblijvers in diskrediet brengen die wel solidair zijn met onze inwoners en met iedereen die wereldwijd wel de maatregels respecteert om de coronacrisis te bestrijden.”

Kaviaar-tweedeverblijvers

“Iedereen moet deze crisis uitzweten, voor het hogere doel! We laten ons niet vangen aan deze juridische zet van mensen die denken dat ze boven de wet en de regels staan. Dit zijn ‘kaviaar-tweedeverblijvers’ die het geld van de tweedeverblijfsbelasting liever zouden spenderen in een sterrenrestaurant. Onze prioriteit ligt nu in het meester worden van de coronacrisis, waarbij de gezondheid van al onze burgers op de eerste plaats komt, en waar we dus vooral al onze steun en energie zullen steken in onze zorgsector, onze hulpverleners en onze lokale ondernemers.” (MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier