Burgemeester De Haan wil mondmasker verplichten in supermarkt

Het personeel van Smatch De Haan geeft zelf het goede voorbeeld. © WK
Redactie KW

In Deinze werd de burgemeester teruggefloten door de provinciegouverneur toen hij het dragen van een mondmasker wilde verplichten in de supermarkten. Daarom gooide burgemeester Wilfried Vandaele, zelf een grote voorstander van het dragen van mondmaskers op drukke plaatsen, het over een andere boeg: hij probeerde de supermarkten in De Haan zelf op één lijn te krijgen.

“Als burgemeester kan ik de verplichting niet opleggen, maar de supermarkten mogen dat wél. En dus heb ik bij de vier supermarkten op ons grondgebied eens nagevraagd of zij vrijwillig wilden meewerken als ik zo’n verplichting zou voorstellen”, zegt burgemeester Vandaele. Maar hij kreeg de neuzen niet in één richting.

“Aldi meldde dat zij enkel de instructies van de Nationale Veiligheidsraad volgen, en dus niet zouden meegaan in een verplichting. Delhaize De Haan vond het een moeilijke zaak omdat sommige klanten gewoonweg geen masker willen dragen. Bij Smatch vroegen ze zich dan weer af wie zou optreden als klanten de verplichting aan hun laars zouden lappen”, legt de burgemeester enigszins ontgoocheld uit.

Veel mensen komen mij vertellen dat ze zich niet meer veilig voelen in de supermarkten. En ik heb er zelf ook geen goed gevoel bij, nu het virus hier en daar weer opflakkert. In onze kustgemeente komen óók toeristen uit Luxemburg en Duitsland, en supermarkten zijn toch plaatsen waar op een relatief kleine afstand veel mensen bijeenkomen.”

Moeilijk te handhaven

Jérémie Mouriaux van Delhaize Chez Madeleine staat op zich achter een verplichting, maar vindt het moeilijk te handhaven. “Wij zitten met heel veel ‘wat als’-vragen. Wat als een klant moeilijk doet, bijvoorbeeld? De politie in je winkel, dat schrikt de mensen af en we kunnen onze klanten toch moeilijk zelf op straat zetten. We kunnen zelfs ons eigen personeel niet verplichten om een mondmasker te dragen“, zegt hij.

Ook Kurt Beirens van AD Delhaize Wenduine is niet zo gelukkig met de nieuwe versoepeling, die op 1 juli werd ingevoerd voor de supermarkten. “Nu je met je bubbel mag gaan winkelen, wordt naar de supermarkt gaan opnieuw aanzien als een leuk gezinsuitje en wordt het moeilijker om de afstand te bewaren”, zegt hij.

Ingeburgerd

Kurt Beirens ervaart in zijn filiaal ook spanningen tussen wie een mondmasker draagt en wie er geen draagt. “Mensen die er wel een dragen, spreken anderen daar soms op aan. Het is zoals met rokers en niet-rokers in een publieke ruimte.”

Zowel bij AD Delhaize in Wenduine als bij Chez Madeleine in De Haan, horen we wel dat de mondmaskers meer en meer ingeburgerd raken. Allebei geven ze aan dat zes op de tien klanten er al uit eigen beweging eentje draagt. “Als ik zelf mijn mondmasker vergeet op te zetten in de winkel, zie ik veel mensen kijken”, aldus nog Kurt Beirens.

“Daarom denk ik juist dat het verplicht dragen van een mondmasker voor de supermarkten een goede zaak kan zijn: de overgrote meerderheid is vóór”, maakt burgemeester Vandaele zich sterk. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier