Burgemeester De Haan wil Beachland verbieden

Een deel van de door Proper Strand Lopers verzamelde 'buit' na Beachland. © WK
Redactie KW

Burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) overweegt het dancefestival Beachland in de toekomst niet meer toe te laten omdat er teveel zwerfvuil achterbleef.

Aangezien het festival echter zowel op grondgebied De Haan als op grondgebied Blankenberge plaatsvindt, zorgt Vandaeles reactie nu voor tweespalt. “Compleet overtrokken”, reageert de Blankenbergse burgemeester Daphné Dumery, eveneens van N-VA-signatuur. Maar Vandaele houdt voet bij stuk. “We hebben goede afspraken met Blankenberge. Zo leggen we onder meer op dat het strand tussen de twee festivaldagen door ook opgekuist moet worden. Dat is dit jaar niet gebeurd: zondagochtend was het festivalterrein één grote puinhoop van peuken en plastic bekers”, zegt hij.

Zijn gemeentelijke diensten zijn volgens Vandaele uren in de weer geweest om alles op te ruimen. “Beachland houdt zich dus duidelijk niet aan de afspraken. De Haan heeft een gemeentelijke verordening die organisatoren van strandevenementen verbiedt om wegwerpbekers en eenmalige drankverpakkingen te gebruiken”, klinkt het.

Ik heb daar zelf met de voetjes in het zand rondgelopen en het terrein was kraaknet – Daphné Dumery, burgemeester Blankenberge

Organisator Ronald Luyten wordt er zowaar mismoedig van. “En dat terwijl we werkelijk àlles in het werk stellen om de ecologische voetafdruk van Beachland zo klein mogelijk te houden: onze drinkbekertjes zíjn honderd procent biologisch afbreekbaar, bij de petflesjes worden eerst de dopjes eraf gehaald zodat ze zeker niet in het zand belanden. En we zetten maar liefst honderd vuilnisbakken op het festivalterrein“, zegt hij. Bovendien wordt het terrein volgens Luyten niet alleen na, maar ook tijdens het festival continu proper gehouden. “Daarvoor zetten we een gedreven ‘ecoteam’ in. We gaan elk jaar nog verder in onze inspanningen”, klinkt het.

De Blankenbergse burgemeester Daphné Dumery houdt er ook een heel andere mening op na dan haar collega-burgemeester Wilfried Vandaele. “Er is dit jaar nog véél minder afval achtergebleven dan in vorige jaren, en wij zien ook dat de organisatoren er werkelijk alles aan doen om de ecologische voetafdruk van het festival zo klein mogelijk te houden. Ik heb daar zelf met de voetjes in het zand rondgelopen en het terrein was kraaknet. Ronduit indrukwekkend om dat team milieustewards bezig te zien. Die mensen waren heel gedreven bezig”, klinkt het.

Als het aan Dumery ligt, komt er volgend jaar dus wel weer een nieuwe editie van Beachland. “Desnoods aan de andere kant van Blankenberge”, zegt ze met de knipoog. “Waarom zei Vandaele overigens niks over de uitwerpselen van de federale politie te paard? Nee serieus, ik vind zijn reactie serieus overtrokken. Als je een evenement met 10.000 bezoekers organiseert zal er natuurlijk altijd wel wat overlast zijn. Maar dat zijn óók badgasten. De campings in Harendijke zaten met Beachland allemaal bomvol.”

Anders dan op een weide

De organisatie Proper Strand Lopers trok ook na afloop van deze editie weliswaar weer aan de bel. Zwerfvuilravage na Beachland, klinkt het in een persbericht.

“Het strand werd na afbraak van het festival opnieuw achtergelaten als een puinhoop. Een strandfestival is niet hetzelfde als op een festival op een weide: de organisatie geniet hier een zeker privilege om in zo’n kwetsbaar gebied als het strand een festival te mogen organiseren. En dus moeten ze hiervoor ook de nodige verantwoordelijkheid kunnen opbrengen”, zegt Tim Corbisier.

Daphné Dumery is er zich van bewust dat de Proper Strand Lopers de afvalproblematiek van Beachland elk jaar onder de aandacht brengt. “Misschien moeten we de organisaties voor volgend jaar eens proberen samen te brengen”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier