Buren Morgenster aperitieven sinds corona elke dag buiten

Remi Dejaeghere, Catherine Boury, Herman en Annie ‘t Kindt, Kris en Marc Vandamme.© AD
Remi Dejaeghere, Catherine Boury, Herman en Annie ‘t Kindt, Kris en Marc Vandamme.© AD
Redactie KW

Al een jaar lang, sinds het begin van de coronacrisis, komt een aantal buren van de Morgenster in Kuurne elke dag samen buiten om te aperitieven, elk op zijn eigen oprit.

De bewoners van de Morgenster in Kuurne hebben er werk van gemaakt. Ze maten zelfs de breedte van de straat (3,5 meter) om zeker op veilige afstand van elkaar te staan. “Het is begonnen met het applaus. Elke avond in maart en april 2020 om 20u kwamen er enkele buren van de Morgenster naar buiten om te applaudisseren voor de zorgverleners. We vonden dat leuk omdat we door de coronacrisis in ‘ons kot’ moesten blijven en eigenlijk bijna niemand meer zagen,” vertelt Remi Dejaeghere (69) van Morgenster 22. Zijn echtgenote, Catherine Boury (65) gaat verder: “We wonen eigenlijk al 40 jaar naast elkaar maar kenden elkaar niet echt goed. Omdat we gedurende die maand zo’n leuke babbels hadden, besloten we om er een gewoonte van te maken. Nu komen we sindsdien dus elke dag om 11 uur buiten om samen een aperitiefje te drinken. Wie om 11 uur iets anders te doen heeft, is er dan niet bij, maar dat geeft niet.”

Zelfs bij vriesweer

‘Zelfs als het vriest of regent, komen we eventjes buiten. De buren kunnen dan hier onder onze carport op veilige afstand van elkaar staan, elk met zijn eigen glaasje in de hand,” zegt Kris Vandamme (67) van Morgenster 17, “we kletsen wat af, hoor. We wisselen recepten uit, we vertellen over onze kleinkinderen, we bespreken de maatregelen en telkens als er iets te vieren valt, brengen we ook enkele hapjes mee naar buiten.”

En blijkbaar valt er veel te vieren in de Morgenster. Elke gelegenheid is goed: een verjaardag, een geboorte van een kleinkind, het begin van de zomer of de herfst, een feestdag, noem maar op. Er is altijd wel een reden om te vieren.

Herman (80) en Annie ’t Kindt (76) van Morgenster 20 zijn blij met deze gewoonte. “Vorig jaar in het begin van de lockdown waren deze buren de enige mensen die we nog zagen en waar we eens mee konden praten. Sedert corona vallen alle activiteiten stil en vaak zijn onze buren nu de enige mensen waar we nog contact mee hebben.” Herman is een actief lid van Samana Kuurne, maar door corona ligt ook daar alles stil. “Ik kan niet wachten tot we onze activiteiten terug kunnen opstarten.

Buurtbarbecue

Marc Vandamme (Morgenster 17) lacht als hij vertelt dat het eigenlijk vooral de vrouwen zijn die veel te vertellen hebben. De mannen luisteren en knikken. “Maar dat is okee,” zegt hij, “we blijven dit doen zolang de coronamaatregelen gelden. En daarna plannen we een groot buurtfeest met een gezellige barbecue. Hopelijk lukt dat nog deze zomer.” En Herman vult aan: “Als de restaurants opnieuw open zijn, zijn we van plan om samen in elk restaurant in Kuurne een dagschotel te gaan eten. Hoop doet leven.” (ADM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.