‘Buren bij Boeren’ te gast in champignonkwekerij Tack in Ingelmunster

Johan Tack bij de bio-oesterzwammen in hun champignonkwekerij. Vooral zijn echtgenote Annick Vandecasteele runt momenteel de kwekerij. "Ik ben de madame van de champignons geworden", lacht ze. Johan springt bij in drukke tijden. (foto FODI)
Redactie KW

Op zondag 11 oktober opent de champignonkwekerij Tack voor een beperkt groepje personen de deuren van hun bedrijf in het kader van ‘Buren bij Boeren’. Het is de eerste keer dat ze aan dergelijk project meewerken.

Al sinds 1988 runnen Johan Tack (58) en echtgenote Annick Vandecasteele (54) een champignonkwekerij in de Dossestraat 8. Voordien was het vele jaren Alfons Buyse (+) die op deze locatie champignons kweekte en daarna was deze zaak een beperkte periode in handen van de familie Verhaeghe. Johan en Annick hebben drie kinderen, maar geen opvolgers.

“Ik ben afkomstig van Dentergem en in mijn straat waren er twee champignonkwekerijen. Mijn toenmalige vriend was gepassioneerd door champignons. In het proefcentrum in Beitem kon je een cursus volgen. Mijn nieuwe vriend, later echtgenoot, volgde die cursus”, vertelt Annick Vandecasteele.

“In 1988 kwam deze champignonkwekerij te koop. We kochten die aan en dat was een grote gok. In 1988 waren er immers in België 139 champignonkwekerijen. Nu zijn er nog tussen de 20 en 30 over. De meeste kwekers die nu nog bestaan, zijn vooral grote kwekers. Wij zijn een klein bedrijf en binnen tien jaar zal ons bedrijf niet meer bestaan.”

“Momenteel run ik het bedrijf meestal alleen, mijn man werkt bij onze oudste zoon die een firma in klimatisatie heeft. Johan en ik werkten 25 jaar intensief samen. Nu helpt hij nog wanneer het te druk is, maar champignons of oesterzwammen snijden, doet hij niet meer. Ik ben de madame van de champignons geworden”, lacht Annick.

Radio 1 als vriend

“Moest het niet zijn van mij, dan was ons bedrijf nu al uitgebloeid. Maar ik doe het zo graag. Ik werk heel graag thuis met Radio 1 als mijn beste vriend. In iedere champignoncel hoor je deze muziekzender weerklinken.”

Annick geeft toe dat het kweken van champignons een delicate teelt is. “Er hangt veel af van het klimaat, de vochtigheid…”

“De paddenstoelenteelt beïnvloedt ons leven. Paddenstoelen zijn immers heel grillig om te groeien. Plan je om de paddenstoelen op maandag te plukken, dan is het best mogelijk dat ze plots al op zondag klaar zijn en dan mag je die dag al beginnen plukken, anders verlies je aan kwaliteit.”

“In de voorbije jaren bouwden we hier een mooi bedrijf uit. We zetten geen cellen bij, maar we kunnen wel vlugger telen. Vroeger lieten we de compost zelf uitzweten, nu laten we die kant en klaar toekomen. Zo sparen we enkele weken uit en kunnen we vlugger kweken. We zijn nu aan het overschakelen van witte en kastanjechampignons naar bio-oesterzwammen. Waarom? De winstmarge is groter”, bekent Annick oprecht.

“Moest het niet zijn van mij, dan was ons bedrijf nu al uitgebloeid”

“Tijdens de zomer leggen we ons bedrijf enkele weken stil. Dit doen we nog maar enkele jaren. In de zomer is er minder vraag naar champignons en het is ook duur om in de zomer champignons te kweken. Je moet je luchttemperatuur op 18 graden behouden. Is het buiten 30 graden, dan moet je de kwekerij binnenin al serieus afkoelen en heb je veel elektriciteit nodig.”

“Corona zorgde voor een extra verkoop”, stipt Annick aan. “Het verbruik van de Belgische champignons steeg. De restaurants moesten wel sluiten, maar de mensen aten meer thuis. Eet je op restaurant een steak champignon, dan krijg je maar enkele champignons op je bord. Eten de mensen dat thuis, dan kopen ze direct een halve kilogram champignons aan.”

Camperstop

Voor de eerste keer nemen Johan en Annick deel aan ‘Buren bij Boeren’ van ‘t West-Vlaamse Hart in samenerking met Inagro. “Op zondag 11 oktober ontvang ik om 10.30 uur en om 14.30 uur telkens één groepje mensen. Ik geef een rondleiding van anderhalf uur en sluit af met een hapje en een drankje. We werken coronaveilig en dus moet iedereen een mondmasker dragen.”

“Van begin mei tot oktober deden we ook mee aan Camperstop. Op een grasplein dichtbij onze woning kunnen er drie campers staan. De kampeerders van vooral Limburg en Antwerpen kregen hier dan – indien gewenst een rondleiding en hielden ook even halt bij de buren van Korngold. Pas volgend jaar is ons gazon terug toegankelijk voor Camperstop. Nu is het te nat weer. We doen ook klasbezoeken en doen eveneens thuisverkoop van onze champignons.”

Info en inschrijven voor het bezoek op www.westvlaamsehart.be/burenbijboeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier