Brugse zus en broer zwaaien zeehondje Louwis uit op strand Blankenberge

Louwis wordt vrijgelaten.© WK
Louwis wordt vrijgelaten.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Donderdagmorgen kreeg in Blankenberge zeehondje Louwis de vrijheid terug. Het dier werd geadopteerd door de 9-jarige Jasmijn en haar broertje Ieben uit Brugge.

Op donderdag 1 april is in alle vroegte het grijze zeehondje Louwis vrijgelaten. Zoals altijd was dat een bijzondere gebeurtenis, al konden er door de geldende coronamaatregelen maar een beperkt aantal mensen aanwezig zijn.

“Het grijze zeehondje, een mannetje van vier à vijf maanden oud, is op zaterdag 13 februari door ons team opgehaald op het strand van De Haan”, zegt Scott Hadley, hoofd dierenverzorging bij Sea Life Blankenberge .

“Het was een erg koude zaterdag, het kwik stond die dag op -7. Louwis was vermagerd, woog 25 kg en had grote wonden aan zijn staart. Na behandeling begon Louwis snel te genezen en weer zelfstandig te eten. In de pup-pool kon hij in goed gezelschap van grijze zeehond Lucas, die later deze maand wordt vrijgelaten, verder aansterken.”

Verstrikt in netten

Louwis woog bij zijn vrijlating weer 31 kg. Zijn verwondingen waren volgens de dierenverzorgers vermoedelijk door andere dieren veroorzaakt.

“In de afgelopen weken zijn er helaas ook meerdere dode zeehondjes aangetroffen die verstrikt waren geraakt in netten. Natuurlijk zijn deze beelden vreselijk om te zien, maar er is gelukkig geen sprake van opzet”, vervolgt manager Michelle Hoeneveld.

Ze noemt het wel zorgelijk dat in aanzienlijk korte tijd zoveel dieren het slachtoffer werden van bijvangst. “Een week geleden hebben onze dierenverzorgers op het strand van Wenduine nog een zeehondje weten te redden dat vast was komen te zitten in een stuk net. Nadat het uit zijn benarde situatie bevrijd werd, kon het terug de zee in. Gelukkig loopt het dus ook vaak goed af.”

Zeehondje Louwis kiest het ruime sop.© BELGA/MAAIKE TIJSSENS
Zeehondje Louwis kiest het ruime sop.© BELGA/MAAIKE TIJSSENS

Zeehondje Louwis werd geadopteerd door de 9-jarige Jasmijn Van Compernol uit Brugge. Haar mama Lien overleed onlangs en was een paar weken geleden nog te zien in het televisieprogramma Leef! “Op haar begrafenis hebben we, in plaats van bloemen, een centje voor het goede doel gevraagd en met die centjes – het ‘Jasmijnfonds’ – heb ik behalve dit zeehondje, ook een serval geadopteerd in De Zonnegloed. Een serval is een katachtige, maar zeehondjes zijn nóg schattiger”, vertelt Jasmijn.

Oma Dorien De Boever, de mama van Lien, en opa Marc Provoost woonden donderdagmorgen Louwis’ vrijlating bij, samen met Jasmijn en haar jongere broer Ieben (8). Jasmijn was heel nieuwsgierig naar ‘haar’ zeehondje. “Ze was vanmorgen heel erg zenuwachtig”, glimlacht oma Dorien. “ Wat als Louwis niet terug naar zee wil? vroeg ze zich af.”

Privébezoek

“En ik vraag me eigenlijk ook af hoe een zeehondje slaapt”, aldus Jasmijn. Sea Life is nog altijd gesloten voor bezoekers, maar Jasmijn mocht er onlangs op privébezoek bij zeehondje Louwis. De opvang van zeehonden gaat daar gewoon door.

“Op dit moment verblijven er nog drie zeehondenpups. We verwachten dat ook zij binnen enkele weken weer kunnen worden vrijgelaten”, besluit general manager Michelle Hoeneveld.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.