Moeder overleden Lien (36) put kracht uit tv-programma Leef!: “ ‘Alwadawehettem’ was haar motto”

Dorien De Boever getuigt moedig over de laatste maanden van haar dochter Lien d'Alleine, die gevolgd werd door James Cooke voor ‘Leef!’.© Davy Coghe
Dorien De Boever getuigt moedig over de laatste maanden van haar dochter Lien d'Alleine, die gevolgd werd door James Cooke voor ‘Leef!’.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Ik ben blij met onze medewerking aan het tv-programma Leef! . Dat heeft mijn dochter nog wat levensvreugde gegeven. Twee dagen na de opnames van de videoclip met James Cooke is ze gestorven”, zegt Dorien De Boever, de mama van Lien d’Alleine.

“Negen maanden voor Liens overlijden, op 20 februari 2020, viel het fatale verdikt”, vertelt Dorien De Boever (62) uit Brugge, verpleegkundige in het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw in Sint-Michiels. “Lien was al een tijdje erg moe, daardoor zat ze thuis. Voordien werkte ze in het deeltijds onderwijs van de Groep Intro. Maar plots kreeg ze hevige rugpijn. Zware pijnstillers hielpen niet. De huisarts stuurde Lien naar het AZ Sint-Lucas voor een scan. Ik ben mee geweest, samen met mijn man Marc, Liens pluspapa.”

Mokerslag

“De diagnose was onverbiddelijk: Lien leed aan een zeldzame vorm van galwegkanker (kanker in de galblaas, red.). Je zal er niet oud mee worden, zei de dokter. Er was niks meer aan te doen. Enkel nog wat chemo geven in een poging om de snelheid van de kanker af te remmen. ’t Was een mokerslag, Lien stond erop om alleen, te voet, naar huis te gaan. Ze woonde in de Esperantostraat in Assebroek. Ik ben met mijn man naar mijn tweelingzus in Wingene gereden. Daar ben ik luid beginnen roepen en huilen. ’t Was alsof er een bom op mijn hoofd gevallen was.”

Moeder en dochter

“Het hoort niet dat een mama haar kind moet begraven. Zeker geen superdochter als Lien. Ze was amper 36 jaar, toen ze stierf. En ze was zelf zo’n goede moeder voor haar dochtertje Jasmijn. Zelf kon ik dat verdriet moeilijk alleen dragen. Het was Lien die mij aanraadde om naar een psycholoog te gaan. Dat heb ik twee keer gedaan om haar een plezier te doen. Zonder de steun van mijn man zou ik dit nooit doorstaan hebben. Wat doen mensen die er alleen voor staan en plots met zo’n verdriet geconfronteerd worden? De dood is voor velen een taboe. Ik ben blij dat dit programma dat taboe doorbreekt”, benadrukt Dorien.

Tijdens de opnames voelde Lien zich echt gelukkig, hoewel ze toen al fel verzwakt was

“Het was de voorbije twintig maanden moeilijk om een balans te vinden tussen de dankbaarheid om alles wat Lien ons gegeven heeft en het verdriet om wat we niet meer samen met Lien kunnen doen”, gaat Dorien verder. “We hebben in onze familie al enkele keren pech gehad met kanker. Je hoort van mensen die de ziekte overwinnen, in onze familie won de kanker het altijd. Maar ik trek me op aan het feit dat Lien in de laatste maanden van haar leven nog veel heeft kunnen doen.”

Zolderkamer

Lien kon rekenen op een ruime vriendenkring, met wie ze op haar terras geregeld rond het kampvuur zat. “Dat was haar geliefkoosde manier om te genieten van de vriendschap. Familie en vrienden hebben voor haar laatste verjaardag, op 2 november 2019, een benefiet georganiseerd. Met de opbrengst is ze naar Kenia getrokken, samen met Lieven, de papa van hun dochtertje Jasmijn (toen 7). Lien en Lieven waren uit elkaar, maar de ziekte van mijn dochter heeft hen opnieuw samengebracht. Maandenlang heeft Lieven voor Lien en Jasmijn gezorgd. Hij woonde in de zolderkamer in Liens huis, die op vraag van mijn dochter door familie en vrienden omgetoverd werd in een gezellige ruimte. Het is dezelfde kamer waar James Cook logeerde tijdens de opnames.”

(lees verder onder de foto)

Tijdens een fietstochtje met vriendinnen in de Ardennen is Lien gevallen. “Een breuk in het bekken zorgde ervoor dat ze in een rolstoel belandde. Misschien had mama nog wat langer geleefd en minder pijn gehad, als ze toen niet gevallen was , heeft Jasmijn mij onlangs toegefluisterd. Maar tijdens de driedaagse opnames van Leef! voelde Lien zich echt gelukkig. James Cooke is een schat van een programmamaker vol empathie. En zijn humor doet deugd.”

Videoclip

Lien kon dankzij Leef! haar laatste wens nog vervullen: een gekke videoclip maken op basis van het liedje Alwadamehetten (al wat we gehad hebben, red.) van Kenji Minogue. “Ik ben Sarah Vandeursen van Kenji Minogue daar enorm dankbaar voor. Lien wou per se dat dit nummer op haar begrafenis gespeeld werd, want het typeert de manier waarop zij tegenover het leven stond. Alleen jammer dat ze die videoclip niet meer zelf gezien heeft. Twee dagen na de opnames wou ik haar die tonen, maar Lien was te zwak. Ze wist dat ze het niet meer zou halen. ’t Is niet meer nodig, mama, ’t zal mooi zijn , zei ze met haar laatste krachten. Diezelfde dag is ze gestorven. Ze gedroeg zich tijdens de opnames erg kranig, maar was toen al fel verzwakt.”

Het hoort niet dat een mama haar kind moet begraven

“Er waren meer dan 300 mensen op haar begrafenis. We hebben de whatsappgroep D e flamingos’ gemaakt en houden zo contact met de vrienden. Lien hield van flamingo’s, ze deden haar lachen. Ze reikte tijdens een van de vele kampvuuravonden aan al haar geliefden zo’n dier uit. Jammer genoeg konden we op 20 februari door corona Lien niet allemaal samen herdenken. Samen met Marc, mijn zoon Bert, Lieven en Jasmijn zijn we aan zee een grote flamingo gaan tekenen op het strand”, glimlacht Dorien De Boever.

De aflevering van Leef! met Lien d’Alleine is op maandag 8 maart om 20.35 uur te zien op Play4.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.