Brugse gemeenteraad geeft groen licht voor grondafstand voor sociale flats in de Mispelaar in Assebroek

©Davy Coghe Davy Coghe
©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse oppositiepartijen hebben zich maandagavond geschaard achter de eisen van de bewoners van Mispelaar in Asseboek, tegen de bouw van vier appartementgebouwen met sociale flats.

Raadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) bond de kat de bel aan: “135 mensen hebben een petitie ondertekend, er zijn 68 bezwaarschriften ingediend. Assebroek is al het dichtst bevolkte gebied van West-Vlaanderen, de saturatiegraad is bereikt. Er komen al 91 woningen bij in de Sint-Trudostraat en 33 wooneenheden in de Astridlaan. Nog 23 kavels in de Mispelaar is teveel! Zo dicht bij de Assebroekse Meersen, het is een aanslag op een fragiel natuurgebied. De lap grond ligt in overstromingsgevoelig gebied.”

Sluipverkeer

Yves Buysse (VB) hanteerde dezelfde argumenten en wees ook op de toenemende mobiliteitsproblemen. Hij vond steun bij Charlotte Storme (Groen), die wees op de betonstop. Hun argumenten stonden haaks op de visie van de meerderheidspartijen. Volgens Pascal Ennaert (SP.A) zijn de mobiliteitsproblemen in de Michel Van Hammestraat louter te wijten aan het sluipverkeer richting Oostkamp: “Assebroek is karig bedeeld met sociale flats. Amper één op 48 inwoners woont in een sociaal appartement. Ter vergelijking: in Sint-Pieters is dit één op acht. Trouwens, het gaat om een project van amper tien meter hoog : dat zijn drie verdiepingen, het zijn geen mastodonten van flatgebouwen.”

Pieter Marechal (CD&V) wees fijntjes op het feit dat de huidige bewoners, die nu protesteren tegen sociale flats, enkel konden bouwen omdat er sociale woningbouw voorzien was: “De sociale mix lag al van in het begin vast, alleen heeft het langer geduurd, eer het sociaal project klaar was. Indien er overstromingsgevaar is, zou de Vlaamse Milieumaatschappij zeker alarm geslagen hebben en dit dossier negatief geadviseerd hebben. Dat is niet het geval.”

Signaalgebied

Urbanisatieschepen Franky Demon benadrukte dat de geplande sociale woningen niet in een overstrominggebied liggen: “Wel in een signaaalgebied, dat is iets anders. We komen tot deze vervelende situatie omdat de private sector sneller kon bouwen dan de sociale huisvestingsmaatschappij. Tegen de private plannen is nooit protest aangetekend!”

Meerderheid tegen minderheid stemde de gemeenteraad over de kosteloze grondafstand voor de realisatie van vier gebouwen voor gestapeld wonen en voor 23 kavels eengezinswoningen. De helft van de verkaveling blijft onbebouwd en krijgt veel openbaar groen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier