Bruggeling onder de loep: Alfons Dumon, een Brugs industrieel en politicus

Redactie KW

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Alfons Dumon, een Brugs industrieel en politicus.

Bruggeling Alphonse (Alfons) Dumon was in de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw op diverse terreinen bijzonder actief, maar dat betekent niet dat hij grote bekendheid geniet. Alfons werd op 28 oktober 1842 in de Predikherenstraat geboren als zoon van muziekleraar Jacobus Dumon en winkelierster Marie Tangnes. Dumon trad op 5 oktober 1868 in het huwelijk met Pauline de Menten de Home.

Een goede keuze, want op de huwelijksakte staat deze edelvrouw als rentenierster vermeld. Na zijn huwelijk gaat Alfons door het leven als Alphonse Dumon-de Menten de Horne. Misschien om een onderscheid te maken met de vele andere Dumons in Brugge of was er toch een tikje ijdelheid mee gemoeid zoals Eduard Trips ooit in een artikel in Brugge die Scone suggereerde.

Bloeiende handelszaak

Hoe dan ook, sinds 1877 bezat Alfons in de Knolstraat (de vroegere naam voor de Julius en Maurits Sabbestraat) met de mouterij Dumon een bloeiende handelszaak met in 1909 nummer 1 als telefoonnummer. In 1882 kocht Alfons Dumon-de Menten de Home het laatgotische huis De Groote Mortier aan de Spiegelrei als woning aan. Als zakenman van liberale signatuur bezorgde Dumon zijn bedrijf internationale faam.

‘De Groote Mortier’ aan de Spiegelrei, de woning van Alfons Dumon. (foto DC)
‘De Groote Mortier’ aan de Spiegelrei, de woning van Alfons Dumon. (foto DC) © Davy Coghe

Daarnaast werd hij dankzij zijn vele relaties rechter bij de Rechtbank van Koophandel, consul van Turkije, viceconsul van Denemarken en actief lid van de Union Syndicale de Bruges. In die laatste hoedanigheid ijverde hij voor de uitbouw van Brugge-Zeehaven. Toch was niet iedereen een vriend van Alfons Dumon. In het katholieke kiespamflet ‘t Beertje van de Logie van 1881 schoot men giftige pijlen af op het gedrag van liberale kandidaten. Zo werd Alfons Dumon omschreven als … Fonsen de slakke, mentebakker van den Grooten Turk, en sedert jaren ingeschreven als francmason te Gent. Het klopt inderdaad dat Dumon als vrijmetselaar actief was in Gent, maar niet in Brugge zoals wel eens wordt geschreven aldus Eduard Trips.

Liberale senator

Na de Eerste Wereldoorlog werd Alfons Dumon liberaal senator en bleef het tot aan zijn overlijden op 17 juni 1923. Hoewel hij vrijmetselaar was, werd hij toch kerkelijk begraven in de parochiekerk van Sint-Gillis, waarna zijn lichaam werd bijgezet in de familiekelder op het oud-kerkhof van Sint-Kruis. Zijn woning De Groote Mortier aan de Spiegelrei werd in 1931 door zijn erfgenamen geschonken aan de stad Brugge die het op haar beurt in 1949 verkocht. Na zijn overlijden werden Alfons Dumons handelsactiviteiten door zijn zonen verdergezet.

(CW)