Bruggeling Alexander Deman (46) overleden, bekend van het zandsculpturenfestival

Francis Vandendorpe en Alexander Deman © gf
Redactie KW

Op 46-jarige leeftijd is in Brugge Alexander Deman overleden. Hij is in het ziekenhuis aan leukemie overleden in het bijzijn van zijn mama, partner, broer, zijn twee kinderen en vriend Francis Vandendorpe.

Hij kreeg al in 2003 te maken met leukemie, maar kon toen herstellen. Hij was een bezige bij en startte in 1994 als jobstudent bij Francis Vandendorpe en hielp met de lichtshows. Ze deden toen onder meer de verlichting voor het zandsculpturenfestival van Piet Perneel in Zeebrugge. Na een faillissement van een bedrijf in het Franse Nice besloten ze om vanaf het jaar 2002 zelf uit te pakken met ijssculpturen op het Brugse stationsplein. Ze hebben samengewerkt tot in 2013 en organiseerden toen ook nog zandsculpturen in Zeebrugge en Blankenberge. In 2014 sloegen Francis en Alexander hun eigen weg in. Ze organiseerden toen sculpturen in Antwerpen, Metz, Parijs, Brussel en Brugge.

Onderzoek naar leukemie

De laatste jaren was Alexander bezig met zijn zandsculpturen in Oostende, maar ook met het museum Sculpta in de Mariastraat in Brugge. Francis deed dan ook nog het Oostenrijkse Linz waar nu alle evenementen verboden zijn tot in december 2021. Alexander en Francis hadden de plooien terug gladgestreken en wilden de ervaring bundelen en samen een nieuw project op punt zetten voor Brugge. Daarvoor hadden ze al samengezeten, maar eind juli moest Alexander opgenomen worden in het ziekenhuis. Hij heeft zich vele jaren ingezet voor het onderzoek naar leukemie, want jaarlijks schonk hij een deel van de opbrengst aan het goede doel. De leukemie is hem fataal geworden. Nadat er een donor voor hem werd gevonden in Duitsland, werd het hem fysisch te zwaar. Hij is woensdag rustig ingeslapen. Aan de familie bieden wij onze oprechte deelneming aan. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier