Brugge wil geen boerkiniverbod wel een bermudaverbod in de zwembaden

Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad maandagavond eiste Stefan Sintobin (VB) tevergeefs een boerkiniverbod in de Brugse zwembaden. Dit naar aanleiding van een nieuw reglement van interne orde in de zwembaden, zodat er coronaproof kan gezwommen worden.

“Het grote voordeel aan zwemmen is dat het perfect mogelijk is om alles coronaproof te laten verlopen. Zo is enkel baantjeszwemmen toegelaten, wordt er exclusief met reservaties en tijdsblokken gewerkt en wordt er op basis van de grootte van het zwembad een maximum aantal zwemmers bepaald”, zei schepen voor sport Franky Demon (CD&V) bij de voorstelling van het nieuw reglement. Concreet betekent dat volgens de richtlijn van 1 zwemmer per 10m² zwem- en kadeoppervlakte dat er 40 zwemmers toegelaten worden in Interbad en Guilini en 190 in Lago.

Afspraken

De Stad drong er bij uitbater Farys op aan om het reglement van interne orde voor de zwembaden Interbad en Jan Guilini op elkaar af te stemmen. Het gaat vooral om praktische afspraken, zoals: 20 minuten na sluitingstijd moet iedereen het zwembad verlaten hebben, bij private zwemlessen haalt de lesgever de kinderen op aan een vaste plaats van afspraak, private lesgevers kunnen zich geen eigen baantje toe-eigenen.

“Gezien het reglement in beide baden nu hetzelfde is, is het veel makkelijker om het reglement toe te passen. Daarnaast werden ook de openingsuren van beide zwembaden beter afgestemd op de noden van de bezoekers”, vertelt Demon. Zo is er beslist dat er in Interbad tijdens schooluren steeds één baan voorbehouden wordt voor publieke zwemmers, zodat die niet meer tussen schoolzwemmers hun weg moeten zoeken.

Ook in Jan Guilini zullen er meer publieke zwemuren met minstens één voorbehouden baantje bijkomen. Deze wijziging zal dus voor de gebruikers van beide zwembaden resulteren in zowel duidelijkere openingsuren als kwalitatievere zwemmomenten. In Lago is en blijft baantjeszwemmen doorlopend mogelijk. Vanaf 4 januari 2021 gaat het reglement in voege.

Boerkini’s

Tijdens de gemeenteraad vroeg Stefaan Sintobin (VB) om een amendement in het zwembadreglement op te nemen: “Voer een boerkiniverbod is, net zoals losse bermuda’s verboden zijn.”

Charlotte Storme (SP.A) vond die vraag racistisch. Sportschepen Franky Demon wees op de richtlijnen van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid, dat stelt dat zwembadkledij dient hygiënisch en nauwaansluitend te zijn. “Een boerkini hangt los”, aldus Stefaan Sintobin! Maar zijn voorstel overleefde de stemming in de Brugse gemeenteraad niet. Pol Van Den Driessche (N-VA) vroeg tevergeefs om het dossier uit te stellen en dreigde naar de gouverneur te stappen, omdat er geen hoofdelijke stemming mogelijk was. De meerderheid liet wel ‘aansluitende zwembadkledij’ opnemen in het nieuwe reglement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier