Wintergloed light met alternatieve Kerstloop

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het stadsbestuur wil eind dit jaar toch een coronaproof Wintergloed Light op touw zetten. Dat verklaarde burgemeester Dirk De fauw maandagavond tijdens de gemeenteraad. Nochtans wil provinciegouverneur Carl Decaluwé een gouverneursbesluit uitvaardigen dat alle kerstmarkten, ijspistes en winterdorpen verbiedt tot 3 januari 2021.

Geen kerstmarkt en geen Kerstloop. Geen Sterrenstoet, geen Brugge Feest op Oudejaarsavond. Wél een lichtdorp Wintergloed, in een light versie die toelaat om een veilige afstand te bewaren tijdens het wandelen in en feeëriek verlicht Brugge deze winter. Dat besliste het Brugs schepencollege maandagochtend. Tijdens het actualiteitsdebat maandagavond in de gemeenteraad maakte burgemeester Dirk De fauw hiervan melding.

De Kerstloop wordt vervangen door een Free run/walk, individueel of in eigen bubbel. Liefhebbers kunnen de omloop in de mooie Brugse binnenstad afleggen vanaf woensdag 9 december tot en met zaterdag 12 december.

194 doden

Met de coronacijfers in Brugge gaat het de verkeerde kant op. Inmiddels zijn er sinds maart al 194 Bruggelingen aan corona bezweken. Om de veiligheidsmaatregelen meer en beter te doen naleven, heeft de lokale politie in Brugge de voorbije dagen 123 pv’s uitgeschreven, waarvan 92 keer voor het niet dragen van mondmaskers.

De Brugse hotels verwachten in oktober een gemiddelde bezetting van amper 14% en november wordt nog slechter met vermoedelijk amper 9% kamerbezetting.

Opvang

“We willen ervoor zorgen dat de Brugse scholen open blijven en stellen de stadshallen ter beschikking voor scholen met te weinig ruimte. We vragen in een brief wel aan minister Ben Weyts om tijdens de verlengde herfstvakantie opvang in de scholen te voorzien”, stelt Dirk de fauw.

Raadslid Martine Bruggeman (N-VA) vraagt de Stad om te bemiddelen bij de kloosters, zodat zij hun lege ruimtes openstellen voor de scholen: “Ik denk concreet aan het Engels klooster, meer specifiek aan het internaat dat te koop staat, en aan de mooie site van de Karmelieten in de Ezelstraat, waar ook een aantal lokalen niet gebruikt worden. In het Godelieveklooster gebeurt er nu ook niets gezien de omstandigheden. Het Kapucijnenklooster in de Boeveriestraat dat de stad zou aankopen staat momenteel grotendeels leeg en beschikt over ruimtes, maar er zijn nog meer religieuze sites in Brugge die mogelijkheden kunnen bieden, ook buiten het stadscentrum: Steenbrugge, de Karmel in Sint-Andries…”

Contact tracing

Brugge zal als centrumstad Vlaanderen helpen bij contact tracing. “Een Brugs reisbureau wil zijn personeel ter beschikking stellen voor deze telefooncentrale, in plaats van hen economisch werkloos te maken”, aldus de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier