https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Brugge trekt mantelzorgpremie op voor kwetsbare personen

Pieter Marechal.© Davy Coghe
Pieter Marechal.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Brugge verhoogt de mantelzorgpremie voor mensen met financiële kwetsbaarheid naar 50 euro. Voor anderen blijft ze op 20 euro per maand behouden.

In Brugge zijn meer dan 2200 personen een erkende mantelzorger bij een thuiswonende zorgbehoevende Bruggeling. “Uit cijfers van de Vlaamse Zorgkas blijkt dat er in Brugge 3644 personen waren in 2018 die een Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden ontvangen. Hieruit leiden we dus af dat één derde van deze personen geen mantelzorgpremie heeft aangevraagd”, stelt gemeenteraadslid Geert Van Tieghem (N-VA) vast. Hij pleit ervoor om dit recht automatisch toe te kennen.

Vereenvoudigen

Schepen Pieter Marechal (CD&V) wil dit onderzoeken, maar vreest dat dit problemen inzake inbreuken op de privacy kan opleveren: “We gaan zeker ook de aanvraag en de verlenging administratief vereenvoudigen en de ondersteuning nog ruimer opvatten. De verdere uitwerking daarvan gaan we samen met het Netwerk Mantelzorg doen, waar de Brugse mantelzorgorganisaties verenigd zijn.”

Brugge wil nog meer doelgroepen bereiken, zodat meer mensen, ook jongeren die een rol als mantelzorger opnemen bereikt kunnen worden. “En er is ook nood aan het beter informeren van mantelzorgers over zowel de mantelzorgpremie als over de vele ondersteuningen die de mantelzorgorganisaties aanbieden. Dit gaan we doen door een webpagina met alle info maar eveneens met een mantelzorglijn die we binnenkort opstarten”, aldus Pieter Marecahl. Charlotte Storme (Groen) bendrukt dat mantelzorg zich niet beperkt tot hulp aan seioren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.