Brugge koopt nieuwe defibrillatoren aan

Er komen ook nog outdoormodellen, de groene apparaten zoals te zien rechts op de foto, op diverse publieke plaatsen© Piet De Ville
Er komen ook nog outdoormodellen, de groene apparaten zoals te zien rechts op de foto, op diverse publieke plaatsen© Piet De Ville
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het Brugse stadsbestuur maakt werk van de aankoop en plaatsing van een twintigtal extra AED-toestellen om op publieke plaatsen adequaat te kunnen ingrijpen bij hartfalen. “Daarmee verdubbelen we het aantal door de stad aangekochte toestellen”, zegt schepen van Facilitair Beheer Minou Esquenet.

Op steeds meer plaatsen weer heel wat volk langs komt duiken zogenaamde AED-toestellen op. Met deze toestellen, waarvan de vaste modellen te herkennen zijn aan de groene kleur, kan levensreddend opgetreden worden bij mensen met hartproblemen. Ook Brugge investeert nu sterk in deze toestellen, die ook wel defibrillatoren genoemd worden.

“We maken werk van de aankoop en plaatsing van een twintigtal extra toestellen. Daar verdubbelen we het aantal door de stad aangekochte defibrillatoren”, zegt schepen van Facilitair Beheer Minou Esquenent (CD&V). Dinsdag werd een draagbaar AED-toestel geplaatst in de kamer van de Beiaardier in de Halletoren op de Markt. Die bevindt zich vlak onder de toren en kan dus gebruikt worden voor mensen die de toren beklimmen en onwel worden.

“De eerste vijf nieuwe toestellen worden nog in maart geplaatst”, gaat schepen Esquenet verder. Het gaat om indoormodellen op volgende locaties: hoeve Hangerijn in Assebroek, wijkcentrum Xaverianen in Sint-Michiels, oc Patria in Ver Assebroek, de centrale begraafplaats in Assebroek en de Halletoren in de binnenstad.”

Er komen ook nog outdoormodellen, de groene apparaten zoals te zien rechts op de foto, op diverse publieke plaatsen – zoals scholen, ontmoetingscentra en sportzalen – in de binnenstad, in Sint-Kruis, Zeebrugge, Zwankendamme, Sint-Jozef, Sint-Andries en Sint-Michiels. Tot slot worden er ook nog drie toestellen voorzien op sites die momenteel in ontwikkeling zijn, zijnde het polyvalent gebouw Scharphout in Lissewege, het beurs- en congresgebouw op het Beursplein en de polyvalente sportzaal in Koolkerke.

Opleidingen

Schepen van Preventie Mathijs Goderis (SP.A) wijst erop dat er dagelijks mensen getroffen worden door een hartstilstand. “Onmiddellijk reanimeren verhoogt de levenskans enorm, zeker met gebruik van een AED-toestel. Als stadsbestuur is het onze taak om onder andere via efficiënte preventie goed voor de gezondheid van onze inwoners en bezoekers te zorgen en het investeren in een twintigtal AED-toestellen is op dat vlak alleszins een belangrijke stap”, stelt de schepen.

Schepen van Welzijn en Personeel Pieter Marechal (CD&V) wijst er ten slotte nog op dat het de bedoeling is om raamcontracten af te sluiten voor opleidingen zodat zoveel mogelijk Bruggelingen leren om de toestellen correct te gebruiken. Binnen de zogenaamde Groep Brugge – met stad, politie en OCMW – werden alvast heel wat medewerkers opgeleid en daar wordt nog verder op ingezet. In samenwerking met hogeschool Vives zou ook nog een tool ontwikkeld worden waar alle AED-toestellen in Brugge duidelijk in opgelijst worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier