Brugge investeert komende drie jaar 62 miljoen euro in openbaar domein

Ook de Sint-Jorisstraat wordt aangepakt. Op de foto: Dirk De fauw en Mercedes Van Volcem. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De komende drie jaren investeert Brugge 61,83 miljoen euro in het openbaar domein. De stad wil 1.001 bomen planten én voorziet een verhoogde fietssnelweg langs de Kustlaan.

Volgens schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) zet het stadsbestuur meer dan ooit in op een groener Brugge. “Dat zorgt voor een aangename sfeer en gelukkige mensen. Daarom trekken we voor de komende drie jaren 9 miljoen euro uit voor investeringen in parken en publieke ruimtes.”

Opvallend daarbij is de vergroeningen en bebloeming van Brugse pleinen, ronde punten en straten, waaronder het Sint-Jansplein, de Mallebergplaats, de Woensdagmarkt, het Kraanplein, het Zilverpand, het Werfplein en de achterkant van het station.

“De vesten worden de mooiste tuin van de Bruggelingen en worden nieuw leven ingeblazen door het waardevolle bomenbestand aan te vullen en groene stoeltjes te plaatsen. Het experiment met de bloemen aan de Brugse brugjes was een succes en wordt voortgezet”, aldus Mercedes Van Volcem, die het het proefproject van geveltuinen in de Hoogstraat wil uitbreiden naar andere steden. “In drie jaar tijd wil ik 1.001 bomen planten. Dat is niet evident, zeker niet in nauwe straten met rioleringen. Ik hoop op de medewerking van Bruggelingen die een boom in hun voortuin willen planten.”

Rioleringen

De komende drie jaren zal de Brugse stadskas 30 miljoen euro besteden aan wegen- en rioleringswerken. “Dat zorgt altijd voor hinder en is niet leuk, maar we moeten denken aan het comfort van de weggebruiker, proper water en waterlastbeheersing”, benadrukt Mercedes Van Volcem.

Dé grote werf in de binnenstad is momenteel natuurlijk de Katelijnestraat en de Arsenaalstraat, maar er zijn ook werken gepland in de Sint-Jorisstraat/Vlamingdam, de Potterierei, de Strostraat, de Jan Miraelstraat, de Joost de Damhouderstraat en de buurt rond de Sint-Annakerk.

In de deelgemeenten worden de volgende straten aangepakt: de Bloemenwijk en de 18 straten van het Dampoortkwartier in het oosten, 27 straten in het westen en de Vorkstraat-Sikkelstraat, Rustenburgwijk en Evendijk West in het noorden van Brugge. Daarnaast investeert Brugge in stadsvernieuwing, waaronder het plaatsen van publieke drinkwaterfonteinen, slimme afvalmanden en picknick banken.

Vismijnsite

Burgemeester Dirk De fauw wijst op enkele strategische projecten, zoals de reconversie van de oude vismijnsite in Zeebrugge en de herbestemming van de stelplaats van De Lijn in Assebroek. Voor de verkoop van die site aan de stad Brugge gaf de raad van bestuur van De Lijn woensdag het fiat. “Nu we van Elia 8 miljoen euro gekregen hebben, zullen we eindelijk werk maken van een herbestemming van de voormalige militaire kazerne Knaepen in Zeebrugge”, stelt de burgemeester. “Er wordt aan dit project en ideeënwedstrijd gekoppeld: de bedoeling is een groene verbinding te maken tussen station en strandwijk. Het is nu enkel nog wachten op de volledige sanering van de site, die vervuild is met kerosine.”

Brugge denkt ook aan een getijdenbad op het strand van Zeebrugge. “Daarvoor hebben wij aan de KU Leuven gevraagd om studenten te laten brainstormen”, vervolgt Dirk De fauw.

Kustbeveiliging

Mobiliteitsingrepen worden in Zeebrugge gekoppeld aan een beveiliging van onze kust tegen de duizendjarige storm. Dirk De fauw: “Langs de Kustlaan komt er een verhoogd fiets- en wandelpad, dat als anderhalve meter hoge dijk zal fungeren en deel zal uitmaken van de F34 fietssnelweg tussen Knokke en De Panne.”

Andere ingrepen zijn de aanpassing van de spoorovergang in Lissewege, de aanleg van het Kerkebeekpad in Sint-Michiels en de doorgang onder de sporen tussen de Blankenbergse Dijk en het centrum van Sint-Pieters. “Verkeersveiligheid blijft een prioriteit van ons stadsbestuur. Bijgevolg investeren we ook in fietsveiligheid, fietspompen, fietsautostrades, markeringen en veilige schoolomgevingen. Die maatregelen moeten een duurzame en veilige mobiliteit aanmoedigen”, zegt de burgemeester.

Parkings

De randparking in de Louis Coiseaukaai, die bijna altijd volzet is, wordt uitgebreid met 85 parkeerplaatsen, wat meer dan een verdubbeling van de huidige capaciteit is. De vergunde uitbreiding van de centrumparking ‘t Zand zal een toename van 635 parkeerplaatsen betekenen. Daarnaast komen er drie nieuwe parkings: in het Weylerhof in de Ezelstraat, aan het Waggelwater en een pr&r langs de Kustlaan in Zeebrugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier