https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Brugge dreigt een Carcassonne te worden

Zonnepanelen mogen in Brugge niet zichtbaar zijn vanop het openbaar domein.© Davy Coghe
Zonnepanelen mogen in Brugge niet zichtbaar zijn vanop het openbaar domein.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Brugge moet meer zonnepanelen toelaten in de historische binnenstad”, zegt gemeenteradslid Pascal Ennaert. “Het Unesco-label legt een stolp over onze stad. Een erfgoedstad heeft pas waarde, als er volop kan geleefd worden. Anders verworden wij tot Carcassonne.”

Pascal Ennaert (Vooruit) kreeg de steun van Charlotte Storme (Groen), die al jaren ijvert voor meer zonnepanelen in het stadscentrum. Urbanisatieschepen Franky Demon (CD&V) wijst op het heikel evenwicht tussen de erfgoedwaarde van Brugge en de individuele vragen naar energieneutrale woningen: “De regel is dat zonnepanelen niet mogen zichtbaar zijn vanop het openbaar domein, want anders verstoren ze het unieke huistorisch zicht.”

Onbenut

“Er zijn nog tal van (platte) daken die onbenut zijn, daarom willen we tegen volgend jaar een inventaris van alle daken opmaken om de Bruggelingen aan te moedigen te investeren in zonnepanelen. Via coöperatieven kan er samengewerkt worden, er zijn nog mogelijkheden voor zonepanelen op niet-zichtbare daken van scholen en kloosters. Bovendien doe ik een oproep naar fabrikanten om met inovatieve ideeën, zoals dakpannen met zonnecellen, op de proppen te komen, zodat er geen negatieve visuele impact is.”

Franky Demon wil evenwel niet afstappen van de huidige reglementering, tot ontgoocheling van Pascal Ennaert: “Ook in de middeleeuwen maakten de Bruggelingen gebruik van nieuwe technieken, ze pasten zich aan. Unesco daarentegen plaatst Brugge onder een stolp.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.