Briek Schotte prijkt twintig jaar na overlijden op Koppenmuur in Roeselare

Schepen Piet Delrue, Johan Schotte (zoon van Briek), burgemeester Kris Declercq en kunstenares Julie Vercruysse bij de muurschildering. © Stefaan Beel
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Exact twintig jaar nadat Flandrien Briek Schotte uit Kanegem kwam te overlijden werd donderdagochtend een portret van de wielrenner onthuld nabij het museum KOERS in Roeselare. Voortaan prijkt ook een afbeelding van de wereldkampioen in 1948 en 1950 op de Koppenmuur. Onder andere zijn zoon Johan en Freddy Maertens, waarmee Briek nog samen koerste, woonden de plechtigheid bij.

Na wereldkampioenen als Freddy Maertens en Lotte Kopecky prijkt nu ook Briek Schotte op de Roeselaarse Koppenmuur. Donderdagochtend werd het kunstwerk van Julie Jools Vercruysse onthuld.

“We mochten zelf de foto kiezen. Dit is een erg mooi eerbetoon van KOERS aan mijn vader. Hopelijk kan deze prachtige schildering nog vele generaties inspireren”, aldus Johan Schotte, zoon van Briek.

Donderdag was het exact twintig jaar geleden dat IJzeren Briek overleed. “Normaal ben ik in deze periode altijd vrij stil uit respect voor papa, maar je merkt wel dat hij nog steeds levend wordt gehouden. Albéric is misschien wel gestorven, maar Briek leeft.”

Oerflandrien

Briek Schotte fietste een mooi palmares bijeen. Zo werd hij in 1948 wereldkampioen in Valkenburg, twee jaar later deed hij dat huzarenstukje nog eens over voor eigen volk in Moorslede.

Briek Schotte won twee keer de Ronde van Vlaanderen, een wedstrijd waar hij maar liefst twintig keer aan de start kwam en acht keer op het podium eindigde. “Briek Schotte verdient dan ook een plaatsje op onze Koppenmuur. Deze oerflandrien kijkt voortaan vanop de muur naar ons museum”, aldus de Roeselaarse schepen van Sport Piet Delrue (Lokaal Liberaal).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier