Freddy Maertens krijgt muurschildering voor zijn 70ste verjaardag

Freddy Maertens poseert trots bij de muurschildering aan Koers. © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Freddy Maertens wordt op 13 februari zeventig. Enkele dagen voor zijn verjaardag werd daarom in Roeselare een muurschildering van de wereldkampioen onthuld. Het grootformaatportret prijkt op de tuinmuur van Koers. Museum van de Wielersport.

Freddy Maertens mag dan wel geboren zijn aan de kust, ook in Roeselare waar hij al decennia woont, zijn ze hem nog lang niet vergeten.

“Freddy kreeg vorig jaar net als Jempi, Benoni Beheyt en Patrick Sercu een beeltenis in de Zaal der Wereldkampioenen van het museum, maar we vonden het belangrijk om Freddy ook een gezicht te geven in het straatbeeld,” aldus burgemeester Kris Declercq. “Zijn 70ste verjaardag bleek de ideale aanleiding en de tuinmuur van Koers de ideale plek voor dit kunstige eerbetoon. Onze stad is alweer een knap staaltje street art rijker.”

Koppenmuur #VANRSL

De mural is het werk van Julie ‘Jools’ Vercruysse. De kunstenares heeft wel wat ervaring met schilderijen van bekende personen, maar het was toch de eerste keer dat ze een wielrenner mocht portretteren. Ze baseerde zich voor de mural op een foto uit de periode toen Fast Freddy voor het wielerteam Boule d’Or reed en hij na een heropstanding voor de tweede keer wereldkampioen werd.

“Met deze mural zetten we Freddy’s wereldtitels van Ostuni 1976 en Praag 1981 letterlijk nog eens extra in de verf,” lacht schepen José Debels. “Op termijn kunnen ook andere Belgische wereldkampioenen wielrennen hun weg vinden naar deze muur. Op die manier creëren we een kleurrijke muur vol karakterkoppen. Geraardsbergen heeft zijn Muur, Melden zijn Koppenberg. En in Roeselare maken we werk van een Koppenmuur.”

West-Vlaams renner aller tijden

De huldiging in aanwezigheid van vrienden en familie van Freddy en Carine Maertens werd ook bijgewoond door West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Freddy Maertens werd in 2010 nog verkozen tot beste West-Vlaamse wielrenner aller tijden. De gouverneur maakte van de gelegenheid gebruik om de acties in het kader van de verkeersveiligheidscampagne ‘Fietstoerisme in Harmonie’ toe te lichten. De bidons, die jaarlijks worden uitgedeeld om deze campagne onder de aandacht te brengen, dragen dit jaar immers ook de beeltenis van Freddy!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.