Bridge Club Waregem Telt af naar kampioenschap: “Grootste bridgeclub van West-Vlaanderen”

Het bestuur van de Brigde Club (met Patrick T'Kindt, Ivan Windels, Ria Demeestere, Christof Bossuyt en Gino Verschueren) bereidt zich volop voor op het clubkampioenschap. © HDV
Redactie KW

Naar jaarlijkse traditie sluit Bridge Club Waregem het seizoen van de bridgeclub af met een heus clubfeest in feestzaal Ter Torre. Op zaterdagavond 6 april strijden zo’n 80 kaarters voor de fel begeerde ‘Wisselbeker Stad Waregem’.

Ivan Windels (71) is wedstrijdleider en coördinator ‘partner gezocht’. Hij leerde het spel in 2008 en trad in het bestuur in 2014: “Het kaarten werd me in de wieg meegegeven. Vroeger speelde ik vooral manillen, bieden, whist en kingen. Het bridgen beschouwde ik als een nieuwe uitdaging. Het was serieus afzien in het begin. Er moet nogal wat in het geheugen worden opgeslagen. Zonder les te volgen lukt het niet en het duurt minstens drie jaar, vooraleer je een aanvaardbaar niveau bereikt. Ik had echter weinig tijd om de cursussen te volgen. Ik ben Karel Longeville en Charline Deraedt dan ook enorm dankbaar. Ze leerden me alles aan de kaarttafel zelf. Bridgen is een echte passie geworden. Andere kaartspelen zeggen me niet veel meer.”

Ik won al meer dan tien tornooien in Vlaanderen

Factor geluk uitschakelen

BC Waregem bestaat meer dan een halve eeuw en is één van de belangrijkste clubs in West-Vlaanderen. Met zijn 146 leden is het meteen ook de grootste. Hun thuisbasis is sportcafé De Treffer. Ze spelen het ganse jaar door competitie op dinsdag- en donderdagavond. Van september tot mei ook op woensdagmiddag.

Bridge is een kaartspel dat onder de noemer denksport kan worden geplaatst. Streven naar het zoveel mogelijk uitschakelen van de factor geluk als uitkomstbepalend is het doel. Het spel wordt gepeeld door vier personen met 52 kaarten. Zij worden in de richting van de klok één voor één gedeeld. Elke speler krijgt de naam van een windrichting, waarbij Noord en Zuid het opnemen tegen Oost en West. Na het ‘bieden’ kom je aan het echte ‘spelen’. Een spelpaar kan ad hoc zijn voor een bepaalde wedstrijd, maar meestal hebben ‘bridgers’ vaste partners. Ze begrijpen en vertrouwen elkaar door het middel van bieden en spelen.

Samen met broer

Benny Norman (77) won vorig jaar met zijn broer André (89) de Wisselbeker Stad Waregem, meteen ook de afsluiter van het winterseizoen. “Ik ben zo’n 30 jaar geleden begonnen met bridge”, dixit Benny. “Mijn broer is op mijn aanraden een jaar later ook beginnen te kaarten. Door zijn hogere leeftijd speelt André enkel nog op woensdag- en zaterdagnamiddag. De avondsessies laat hij aan zich voorbijgaan. We speelden altijd samen in de diverse competities in West- en Oost-Vlaanderen en wonnen meer dan tien tornooien.” Benny was ook 15 jaar secretaris van de club: “Ik had het geluk de fenomenale secretaris en lesgever André Valcke te mogen opvolgen. Toen dokter Tuytens stopte als voorzitter, heb ik ook mijn functie overgelaten aan de huidige secretaris Gino Verschueren. Ik had mij altijd voorgenomen om op 70-jarige leeftijd het bestuur te verlaten. Ik kan me nu voor 100 procent concentreren op de vele kaartmomenten binnen onze prachtige club, die ik door de jaren heen heb zien evolueren tot wat ze nu is: de grootste bridgeclub van West-Vlaanderen. Op het clubfeest van zaterdag 6 april komt broer André ‘s namiddags. Uiteraard zullen we proberen om de Wisselbeker Waregem nog een jaar langer bij ons te houden.”

Benny Norman verdedigt dit weekend zijn titel.
Benny Norman verdedigt dit weekend zijn titel.© HDV

Laagdrempelig

Sinds 1 januari 2018 is Christof Bossuyt (48) de nieuwe voorzitter: “Ik ben 25 jaar lid. Jackie Vandemaele vroeg me om de fakkel over te nemen. Ik kon niet weigeren. Onze club is niet alleen de grootste van West-Vlaanderen, maar ook de meest bloeiende. Niet voor niks komt meer dan 30 procent van onze leden dan ook van buiten Waregem. We houden het democratisch. Als enige club in België betalen wij voor onze leden het deelnamegeld aan tornooien. Nieuwe leden kunnen zich via lessenreeksen bekwamen in het spel. Als lid van de Belgische bridgebond verdedig ik uiteraard de belangen van onze club. Ook buiten de vele clubnamiddagen en -avonden zijn we zeer actief. We nemen deel aan zowat alle tornooien in West- en Oost-Vlaanderen. Op landelijk niveau treden we aan met zeven ploegen. Zonet misten we nipt de promotie naar eerste nationale. Die ‘upgrade’ in de komende jaren realiseren is één onze vele doelstellingen.”

Bridgen bestaat uit twee delen: het bieden en het spelen. Het bieden gaat in een soort veiling bij opbod, waarbij telkens hoger geboden wordt, tot niemand meer hoger wil. Het hoogste bod heet contract en bepaalt of er een troefkleur is en het aantal slagen dat de leider in de speelronde ten minste moet zien te maken. De tegenstanders proberen dit te voorkomen door ook zoveel mogelijk punten te scoren. Een gemaakt contract levert punten op voor het paar van de leider. Gaat het contract down dan scoren de tegenstanders.

Voorzitter Christof Bossuyt kan in zijn dynamisch bestuur rekenen op de tomeloze inzet van Gino Verschueren (secretaris, wedstrijdleider en organisator tornooien), Patrick T’Kindt (penningmeester), Ivan Windels (wedstrijdleider en coördinator ‘partner gezocht’) en Ria Demeestere (general assistant en coördinator). (PPW)

50 miljoen mensen spelen bridge

Brigde was erg in trek bij de Engelse adel van de zeventiende eeuw. Over de hele wereld spelen meer dan 50 miljoen mensen bridge.

Bridge is afgeleid van whist en is ontstaan in de zeventiende eeuw. Er zijn wereldkampioenschappen in verschillende spelsoorten en er is een olympiade. Bridge werd in oorsprong vooral door ouderen gespeeld, maar tegenwoordig doet er ook steeds meer jeugd aan mee. Een nieuwe belangrijke spelregel is dat informatie alleen door middel van bieden en spelen mag. Gebruik maken van gebaren en een bepaalde intonatie aannemen, is ongeoorloofd. Ook heel snel of juist heel langzaam bieden en spelen mag niet. Commentaar geven is uiteraard uit den boze. (PPW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier