De brandweerzone telt 1.000 werknemers, naast brandweermannen en -vrouwen ook ander personeel. Maar tijdens interventies kunnen de brandweerleden niet altijd beschermd worden tegen het coronavirus. Daarom werden de sjaaltjes, een soort bandana die voor de mond gehouden kan worden, verdeeld.

"Het probleem stelt zich vooral op weg naar een interventie", legt brandweerkapitein Dries Depreitere van post Koekelare uit. "Dan zit je vaak met vijf brandweermannen of meer samen gepakt in een auto en kan je onmogelijk de regels van social distancing bewaren. Elk een andere kant uitkijken gaat natuurlijk ook niet. Daarom zijn deze sjaaltjes verdeeld", aldus Dries.

Adembescherming

"Het is de bedoeling die zeker dan voor de mond te dragen want mondhygiëne is een van de basismaatregelen tegen corona. Uiteraard hebben die niet dezelfde bescherming als een mondmasker. Maar mondmaskers zijn in deze tijd sowieso schaars en de beschikbare mondmaskers in de brandweerzone worden maximaal voorbehouden voor het ambulancepersoneel. Zij moeten die immers altijd dragen bij contact met patiënten. Tijdens de interventies worden de sjaaltjes zelf natuurlijk niet gedragen. Wie adembescherming draagt is op die manier beschermd. En wie zijn helm opzet is ook beter beschermd want in die helm zit ook een kap voor het gezicht en die zijn in tegenstelling tot de sjaaltjes wel brandveilig. Maar de sjaaltjes zijn dus een goede extra bescherming voor daarnaast", besluit de brandweerkapitein.

(JH/ foto JH)

De brandweerzone telt 1.000 werknemers, naast brandweermannen en -vrouwen ook ander personeel. Maar tijdens interventies kunnen de brandweerleden niet altijd beschermd worden tegen het coronavirus. Daarom werden de sjaaltjes, een soort bandana die voor de mond gehouden kan worden, verdeeld."Het probleem stelt zich vooral op weg naar een interventie", legt brandweerkapitein Dries Depreitere van post Koekelare uit. "Dan zit je vaak met vijf brandweermannen of meer samen gepakt in een auto en kan je onmogelijk de regels van social distancing bewaren. Elk een andere kant uitkijken gaat natuurlijk ook niet. Daarom zijn deze sjaaltjes verdeeld", aldus Dries."Het is de bedoeling die zeker dan voor de mond te dragen want mondhygiëne is een van de basismaatregelen tegen corona. Uiteraard hebben die niet dezelfde bescherming als een mondmasker. Maar mondmaskers zijn in deze tijd sowieso schaars en de beschikbare mondmaskers in de brandweerzone worden maximaal voorbehouden voor het ambulancepersoneel. Zij moeten die immers altijd dragen bij contact met patiënten. Tijdens de interventies worden de sjaaltjes zelf natuurlijk niet gedragen. Wie adembescherming draagt is op die manier beschermd. En wie zijn helm opzet is ook beter beschermd want in die helm zit ook een kap voor het gezicht en die zijn in tegenstelling tot de sjaaltjes wel brandveilig. Maar de sjaaltjes zijn dus een goede extra bescherming voor daarnaast", besluit de brandweerkapitein.(JH/ foto JH)