Brand snel geblust in Tiegem “Ik was toevallig in de buurt met de tuinslang”

© GV
Redactie KW

Donderdagvoormiddag ontstond er een kortsluiting in de geveldoos aan het huis van Kathy Sabbe en Bartel Coucke in de Bergstraat in Tiegem. Kathy Sabbe was op dat moment de bloemen buiten aan het water geven met de tuinslang en kon snel ingrijpen.

“Ik hoorde plots een luid geknetter en zag rook”, vertelt Kathy, nog steeds onder de indruk van het gebeuren. “Toen ik zag dat de geveldoos brandde, heb ik onmiddellijk de brandweer gebeld, terwijl ik snel het vuur bluste met de tuinslang. Het brandweerkorps was bijzonder snel ter plaatse. Na een aantal vaststellingen vertrokken ze weer samen met de politie die ook ter plaatse kwam.”

De geveldoos is een geïsoleerde kast waarin de aansluiting zit op het elektriciteitsnet. “In heel wat gevallen is dit bovengronds, zeker in West-Vlaanderen,” vertelt David Callens, regionale woordvoerder Fluvius. “In nieuwbouw zit dat de dag van vandaag onder de grond.”

Zeker zelf de brandhaard niet blussen

“Een bovengrondse aansluiting is niet gevaarlijker dan een ondergrondse,” legt de woordvoerder uit. “Belangrijk is om bij problemen de brandweer onmiddellijk te bellen en op afstand te blijven. Zeker zelf de brandhaard niet blussen omdat er nog restspanning op de aansluiting kan zitten. Hierdoor is er gevaar voor elektrocutie. Normaal ontstaan er geen vuurhaarden bij een kortsluiting van deze soort. En de eventuele schade wordt gedragen door de brandverzekering.”

Binnen het uur kwam Fluvius reeds ter plaatse om de aansluiting op het elektriciteitsnet te herstellen. “Ondertussen is er een nieuw type aansluiting zonder kastje gemaakt bij dit gezin en kunnen de bewoners dus opnieuw op hun twee oren slapen” besluit David Callens. “Het is trouwens zo dat de helft van onze aansluitingen via de gevels loopt en we daar geen problemen mee hebben. Indien er een componentje in de geveldoos het laat afweten, kan er kortsluiting ontstaan. Dat is bijvoorbeeld ook zo bij telefoonkabels. Alleszins komt dit zelden voor, dus niemand hoeft zich hierover zorgen te maken.”

“Toch wil ik het belang van rookmelders in huis hierbij nog even benadrukken. Deze zijn trouwens verplicht sinds begin dit jaar,” besluit de woordvoerder van Fluvius. (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier