Bouw winkels en kantoren gestart op site O’Tourmalet

Er komen geen flats op de site van de voormalige Tourmalet, maar kantoren. © TVA
Redactie KW

Op de site van de voormalige horecazaak O’Tourmalet in Gistel zijn de werken gestart van een nieuwbouwproject. Op de hoek van de Nieuwpoortsesteenweg en Torhoutsebaan komen handelsruimten en kantoren, géén appartementen dus. Het project krijgt de naam van de iconische zaak.

De site bij Kruiskalsijde kent een rijke geschiedenis. Wielerlegende Sylveer Maes opende er in 1936 het café Tourmalet, een verwijzing naar zijn overwinning op de mythische col in de Pyreneeën. Tussen 1958 en 1971 baatten zoon Michel en schoondochter Annie Devriendt de zaak uit, daarna werd ze verhuurd en uiteindelijk in 1991 verkocht. Vervolgens kwam het pand in handen van de familie Deslijpere, die het in 1993 verkocht aan Jan Schaek van hotel De Stokerij in Roksem bij Oudenburg.

In november 2017 deed hij uiteindelijk het gebouw van de hand. Nieuwe eigenaar werd toen ondernemer Frank Delancker uit Koekelare, die er onder meer zaakvoerder is van AD Delhaize. Hij ziet zijn bouwplannen nu gerealiseerd worden.

De telefoon staat roodgloeiend, hoewel de verkoop pas begonnen is

Concreet komen er beneden vier handelspanden van 123 tot 493 vierkante meter groot en daarnaast nog terrassen. Op de eerste en tweede verdieping komen er telkens drie kantoren, op de derde en bovenste verdieping komt één kantoor. Parkeerplaatsen komen zowel boven- als ondergronds. Opvallend is dus dat er geen woningen komen op de site van in totaal zowat 3.500 vierkante meter.

“We zijn ervan overtuigd dat deze invulling van handelszaken en kantoren een succes zal worden”, zegt Alexander Hoogmartens van bedrijfsvastgoed Turner, dat de verkoop in goeie banen leidt. “Onze telefoon staat roodgloeiend en de verkoop is pas gestart. Vooraf was er al veel interesse want dit project gaat al een tijdje over de tongen.” Welke handelszaken er komen valt nog af te wachten. Zeker is dat het een combinatie wordt van onder meer kleine zelfstandigen en detailhandel. De kostprijs van een pand start aan 290.000 euro, exclusief btw.

Hypermodern

Schepen van Ruimtelijke Ordening Wim Aernoudt (N-VA) ziet zeker potentieel in het project. “Op deze plaats komt een opmerkelijk en hypermodern gebouw van beton en veel glaspartijen. De ligging is alvast een troef, zo dicht bij de op- en afrit van de snelweg E40. Bovendien zal dit ook de tewerkstelling in onze stad ten goede komen.” Mooi detail: het nieuwe complex krijgt ook de naam Tourmalet als knipoog naar het verleden. (TVA)

Het iconische café O'Tourmalet is ondertussen afgebroken.
Het iconische café O’Tourmalet is ondertussen afgebroken.© BP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier